Zašto je ENNA baš sad prešla kontrolni prag u Luci Ploče?

Bez autora
Jan 21 2019

Tvrtku Luka Ploče već na početku 2019. u fokus dovode upravljačke promjene te moguće i one vlasničkog karaktera. Pretpostavka za njih, međutim, objava je ponude za preuzimanje Luke Ploče od kompanije Energia naturalis u vlasništvu Pavla Vujnovca, što znači cijeli proces koji iziskuje navodno i do pola godine. Od 1. veljače, a prema odluci Nadzornog odbora, Luku Ploče vodit će Hrvoje Livaja, upravljački kadar ENNA-e, holdinga koji objedinjuje 20-ak tvrtki, od kojih su najpoznatije okupljene u PPD grupu. Predsjednik Uprave ENNA-e Vujnovac na čelu je i PPD-a, ujedno i predsjednik NO-a Luke Ploče koja je navedenu odluku donijela na sjednici krajem prosinca. ENNA je, pak, 16. siječnja akvizicijom 0,67 odsto dionica Luke Ploče, sa svojih dotadašnjih 24,95 odsto udjela prešla kontrolni prag od 25% dionica Luke Ploče pa je u petak preko Zagrebačke burze obavijestila o nastanku obveze na objavu javne ponude za njezino preuzimanje.

Zašto je ENNA baš sad prešla kontrolni prag u Luci Ploče?Tvrtku Luka Ploče već na početku 2019. u fokus dovode upravljačke promjene te moguće i one vlasničkog karaktera. Pretpostavka za njih, međutim, objava je ponude za preuzimanje Luke Ploče od kompanije Energia naturalis u vlasništvu Pavla Vujnovca, što znači cijeli proces koji iziskuje navodno i do pola godine.

Od 1. veljače, a prema odluci Nadzornog odbora, Luku Ploče vodit će Hrvoje Livaja, upravljački kadar ENNA-e, holdinga koji objedinjuje 20-ak tvrtki, od kojih su najpoznatije okupljene u PPD grupu (Prvo plinarsko društvo).

Predsjednik Uprave ENNA-e Vujnovac na čelu je i PPD-a, ujedno i predsjednik NO-a Luke Ploče koja je navedenu odluku donijela na sjednici krajem prosinca.

ENNA je, pak, 16. siječnja akvizicijom 0,67% dionica Luke Ploče, sa svojih dotadašnjih 24,95% udjela prešla kontrolni prag od 25% dionica Luke Ploče pa je u petak preko Zagrebačke burze obavijestila o nastanku obveze na objavu javne ponude za njezino preuzimanje.

U konkretnom slučaju posrijedi je ispunjavanje zakonske obveze za koju su rokovi propisani zakonom, pa će na rasplet nove situacije i ostali dioničari trebati pričekati. ENNA se obvezuje objaviti ponudu za preuzimanje svih preostalih redovnih dionica Luke Ploče s pravom glasa - 314.065 dionica, na način i u rokovima koji su propisani zakonom.

Poklopile se okolnosti

Za to je potrebno odobrenje Hanfe, a dodatno i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja vezano na koncentraciju poduzetnika koja nastaje provođenjem javne ponude. Stoga skreću pozornost na mogućnost da, ako ponuditelj takvu suglasnost ne ishodi, ne bude objavljena ponuda za preuzimanje, osim u slučaju naknadnog ishođenja suglasnosti. PPD, a poslije ENNA, inače još od 2014. najveći je najveći dioničar Luke Ploče, pojašnjavaju na naš upit navodeći i zašto je početak 2019. određen kao pravi trenutak da se krene u ovo preuzimanje.

"Uz energetiku, logistika i infrastruktura koje su s njome prirodno povezane, sektori su u kojima smo strateški diversificirali naše poslovanje. Završetkom 2018., odnosno početkom 2019. poklopile su se dvije povoljne okolnosti. Prva je dovršenje ostalih akvizicija na kojima smo radili, a druga je povoljna financijska ocjena trenutka za objavljivanje ponude s obzirom na kretanja cijena na burzi. Poznato je da je ENNA grupa bila najveći dioničar Luke Ploče d.d. s 24,95% vlasničkoga udjela.

U slučaju prelaska granice od 25% bili smo dužni objaviti ponudu za preuzimanje, a u skladu s odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava. To, međutim, ne prejudicira da će postojeći vlasnici dionice i prodati", navode iz ENNA-e.  Također, iz ENNA-e skreću pozornost na razliku između Luke Ploče d.d. i njezinih aktivnosti od aktivnosti drugih trgovačkih društava koje djelatnost obavljaju na području te luke.

"Jedno od tih društava je i Adriatic tank terminal (ATT) koje gradi terminal za naftne derivate i LPG (ukapljeni naftni plin), a koje nema nikakve veze s djelatnošću Luke Ploče d.d.", kažu. Većinski vlasnik ATT-ija je VTTI, jedan od najvećih operatora i vlasnika za skladištenje naftnih derivata u svijetu, prema obavijesti s ENNA-inih mrežnih stranica, dok je manjinski udio, doznajemo, ENNA-in.

Skladištenje i pretovar

Vezuje ih Sporazum o zajedničkom ulaganju u razvoj terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Luci Ploče, a od navedenih lučkih projekata to znači dovršetak prve faze izgradnje terminala za naftne derivate - 50.000 m3 skladišnih kapaciteta za bijele derivate.

U drugoj fazi trebali bi se povećati kapaciteti za dodatnih 200.000 m3 čime bi nastao najveći novi terminal za skladištenje UNP-a na Jadranu.   Inače, nakon ENNA-e, sljedeće veće udjele u Luci Ploče imaju mirovinski fondovi. Po zadnjim podacima o deset najvećih dioničara objavljenim na Zagrebačkoj burzi, AZ obvezni mirovinski fond ima oko 15,8 posto dionica, a PBZ CO obvezni mirovinski fond 8,2 posto dionica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik