Slovenija odustala od gradnje hidrocentrala na Muri

Bez autora
Jan 23 2019

Slovenija će odustati od planova gradnje hidrocentrala na svom dijelu toka rijeke Mure, potvrdio je u utorak slovenski ministar za okoliš Jure Leben. Na vladu sam dao prijedlog da se rad na državnom prostornom planu za gradnju hidrocentrala na Muri zaustavi, kazao je Leben, govoreći na sastanku s načelnicima općina uz tu rijeku u regiji Prekmurje, na kojemu im je, zajedno sa Miguelom Cluesener-Godtom iz UNESCO-ovog programa "Čovjek i biosfera", dodijelio certifikate kojima je to područje proglašeno Biosfernom zonom Mura. Kao ministar djelovat ću za dobrobit Mure i ovog zaštićenog područja, predlažem da se planovi o hidrocentralama zaustave, dodao je Leben. Vlada premijera Marjana Šarca koalicijskim se dogovorom prije početka svog djelovanja obvezala da će zaustaviti kontroverznu gradnju prve slovenske hidrocentrale na Muri, protiv čega su niz godina prosvjedovale ekološke udruge iz Slovenije i susjednih država.

Slovenija odustala od gradnje hidrocentrala na MuriSlovenija će odustati od planova gradnje hidrocentrala na svom dijelu toka rijeke Mure, potvrdio je u utorak slovenski ministar za okoliš Jure Leben.

"Na vladu sam dao prijedlog da se rad na državnom prostornom planu za gradnju hidrocentrala na Muri zaustavi", kazao je Leben, govoreći na sastanku s načelnicima općina uz tu rijeku u regiji Prekmurje, na kojemu im je, zajedno sa Miguelom Cluesener-Godtom iz UNESCO-ovog programa "Čovjek i biosfera", dodijelio certifikate kojima je to područje proglašeno Biosfernom zonom Mura.

"Kao ministar djelovat ću za dobrobit Mure i ovog zaštićenog područja, predlažem da se planovi o hidrocentralama zaustave", dodao je Leben.

Vlada premijera Marjana Šarca koalicijskim se dogovorom prije početka svog djelovanja obvezala da će zaustaviti kontroverznu gradnju prve slovenske hidrocentrale na Muri, protiv čega su niz godina prosvjedovale ekološke udruge iz Slovenije i susjednih država.

Državni konzorcij za korištenje hidropotencijala Mure do sada je na pripremna ispitivanja i radove za gradnju hidrocentrala na Muri potrošio desetak milijuna eura, tvrdeći da korištenje tog hidropotencijala može pomoći Sloveniji da ispuni obvezu da kroz nekoliko godina 25 posto u njenoj energetskoj bilanci predstavlja "zelena" energija.

Ekološke udruge tvrdile su da bi sjevernoistočna slovenska regija gradnjom hidrocentrala na Muri izgubila svoj prirodni turistički potencijal, da bi došlo do pada razina podzemnih voda, što bi ugrozilo vodoopskrbu, ali da bi i ekološke štete bile znatnije od onih koje se prikazuju u službenim studijima, jer je riječ o specifičnom močvarnom području iz koje bi nestali deseci karakterističnih ribljih i ptičjih vrsta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik