Ruske penzije kreću od 1. marta

Bez autora
Jan 23 2019

Sporazum između Srbije i Rusije o socijalnoj sigurnosti, koji predviđa ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, trebalo bi da stupi na snagu 1. marta ove godine, potvrdili su iz Ministarstva rada.Sporazumom je omogućeno da oni koji nemaju dovoljno staža da bi otišli u penziju, bilo da se radi o građanima Srbije koji sada žive i rade u Rusiji ili Rusima koji rade u Srbiji, sabiranjem staža u dve države mogu da se penzionišu. Praktično, to znači da će, neko ko je radio deset godina u Srbiji i deset godina u Rusiji, a danas nema pravo na penziju, to moći da ostvari stupanjem na snagu ovog sporazuma.

Ruske penzije kreću od 1. martaSporazum između Srbije i Rusije o socijalnoj sigurnosti, koji predviđa ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja – (pravo na starosnu, prevremenu starosnu penziju, invalidsku i porodičnu penziju), trebalo bi da stupi na snagu 1. marta ove godine, potvrdili su za „Politiku” iz Ministarstva rada.

Sporazumom je omogućeno da oni koji nemaju dovoljno staža da bi otišli u penziju, bilo da se radi o građanima Srbije koji sada žive i rade u Rusiji ili Rusima koji rade u Srbiji, sabiranjem staža u dve države mogu da se penzionišu.

Praktično, to znači da će, neko ko je radio deset godina u Srbiji i deset godina u Rusiji, a danas nema pravo na penziju, to moći da ostvari stupanjem na snagu ovog sporazuma. I imaće pravo na dve penzije, srazmerno radu u Srbiji i godinama radnog staža u Rusiji.

Ovaj sporazum je utoliko važniji ako se zna da delegacije dve zemlje o njemu pregovaraju još od 2010. godine, a predviđa i pravo na naknadu pogrebnih troškova i davanja u slučaju povrede na radu i profesionalne bolesti.

Ovaj dokument ne reguliše zdravstveno osiguranje, jer je prema stavu ruske strane to pitanje moguće rešiti u okviru sporazuma o regulisanju pitanja o privremenom zapošljavanju građana Srbije, odnosno Ruske Federacije – ističu u Ministarstvu rada.

Bitno je da se za utvrđivanje prava na penziju u skladu sa odredbama ovog sporazuma uzima u obzir i staž osiguranja, koji je navršen pre njegovog stupanja na snagu, dakle, odnosi se na naše državljane koji su već radili u Rusiji, i obrnuto.

Takođe, odredbe sporazuma će se nadalje primenjivati i na sve buduće zaposlene. To praktično znači da bi ovo pravo mogli da iskoriste i državljani Srbije koji su radili u bivšem SSSR-u, odnosno da će im se priznati te godine u radni staž, pa će mnogi uskoro moći da ostvare i pravo na penziju.

Kada stupi na snagu dokument će se odnositi i na naše građane koji u ovom trenutku tamo rade, na one koji će tek ići, ali neće važiti za one koji su imali radni staž manji od godinu dana i one koji su radili na crno.

Prema poslednjim podacima u 2016. godini 1.783 naša građana zaposleno je u Ruskoj Federaciji, dok je 1.346 njih upućeno na rad u Rusku Federaciju.

U Ministarstvu rada podsećaju da je pitanje iz oblasti PIO regulisano sporazumom između dve države potpisanim u Moskvi, decembra 2017. godine, koji su u međuvremenu potvrdili parlamenti obe strane ugovornice. Za stupanje na snagu ovog sporazuma bilo je potrebno usaglasiti tehničke dokumente, kako bi mogao da se primenjuje, što je učinjeno prošle nedelje tokom posete predsednika Vladimira Putina.

Srbija ima potpisane sporazume sa 28 zemalja. Među njima su sve bivše republike SFRJ, Norveška, Slovačka, Velika Britanija, Turska, Nemačka, Francuska, Švajcarska, Austrija, Belgija, Kanada, Kipar, Libija, Panama…

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik