Neizdavanje računa zatvorilo 517 radnji u Srpskoj

Bez autora
Jan 23 2019

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u 2018. godini izdali 1.549 prekršajnih naloga zbog nepravilnosti u prometu putem fiskalnih kasa, a ukupan iznos kazne je 1.109.750 KM.Iz Poreske uprave je saopšteno da je u tom periodu za 517 poreskih obveznika izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa. Zbog neizdavanja fiskalnih računa u 2018. godini privremeno je zatvoreno 118 objekata u na teritoriji koju pokriva Područni centar Poreske uprave u Banjaluci, 82 objekta na teritoriji koji pokriva Područni centar Istočno Sarajevo, na području Doboja 79, Bijeljine 78, Prijedora 63, Zvornik 60, a na teritoriji Područnog centra Trebinje 37 objekata.

Neizdavanje računa zatvorilo 517 radnji u SrpskojInspektori Poreske uprave Republike Srpske su u 2018. godini izdali 1.549 prekršajnih naloga zbog nepravilnosti u prometu putem fiskalnih kasa, a ukupan iznos kazne je 1.109.750 KM.

Iz Poreske uprave je saopšteno da je u tom periodu za 517 poreskih obveznika izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Zbog neizdavanja fiskalnih računa u 2018. godini privremeno je zatvoreno 118 objekata u na teritoriji koju pokriva Područni centar Poreske uprave u Banjaluci, 82 objekta na teritoriji koji pokriva Područni centar Istočno Sarajevo, na području Doboja 79, Bijeljine 78, Prijedora 63, Zvornik 60, a na teritoriji Područnog centra Trebinje 37 objekata.

U saopštenju se podsjeća da je Poreska uprava Srpske i u toku 2018. godine u dva navrata sprovela promotivnu medijsku kampanju “Korak preduzmi, račun uzmi” u većem broju elektronskih i štampanih medija u Srpskoj, a čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Srpske.

“Tada je pored preventivnog djelovanja putem promotivnih video-spotova, radio-džinglove, edukativne tekstove i poruke u štampanim i elektronskim medijima u okviru ove kampanje bio i pojačan rad inspektora Poreske uprave na terenu”, dodaju iz Poreske uprave.

Kontrolisani su, kako se navodi, poslovni subjekti u izvršavanju ove zakonske obaveze s ciljem poboljšanja poreske discipline poreskih obveznika kada je riječ o obavezi izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge.

Inspektori Poreske uprave Srpske će, ističe se, kontrole evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa kontinuirano obavljati i u ovoj godini.

“S ciljem preventivnog djelovanja, a što je i smisao kampanje žKorak preduzmi, račun uzmiž, važno je promijeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest kod građana i ukazati na značaj uzimanja fiskalnog računa”, navodi se u saopštenju.

Iz Poreske uprave napominju da bez fiskalnog računa kupac ne može reklamirati robu, niti dobiti povrat novca.

“Fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet čime se finansira zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje”, naglašava se u saopštenju.

Iz Poreske uprave Srpske ističu da se borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama, već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice, od kojih je jedna upravo uzimanje fiskalnog računa.

U saopštenju se navodi da neizdavanje fiskalnih računa pokazuje da je poslovanje poreskih obveznika nelegalno i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza, te naglašava da su nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje roba ili usluga.

Poreska uprava poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem imejl adrese ili na telefone Uprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik