Sprečiti nova dugovanja zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama

Bez autora
Jan 23 2019

Dugovanja zdravstvenih ustanova u javnoj svojini prema 14 članova Grupacije veledrogerija PKS do kraja avgusta prošle godine iznosila su 12,4 milijardi dinara.Privredna komora Srbije uputila je Ministarstvu zdravLja inicijativu da se spreči stvaranje novih dugovanja zdravstvenih ustanova iz Plana mreže zdravstvenih ustanova za isporučene lekove i medicinska sredstva, istaknuto je na sednici Grupacije veledrogerija. Dugovanja zdravstvenih ustanova u javnoj svojini u ogromnoj meri ugrožavaju sistem zdravstvene zaštite, opstanak veledrogerija i proizvođača, ali u krajnjoj liniji i dostupnost lekova građanima.

Sprečiti nova dugovanja zdravstvenih ustanova prema veledrogerijamaDugovanja zdravstvenih ustanova u javnoj svojini prema 14 članova Grupacije veledrogerija PKS do kraja avgusta prošle godine iznosila su 12,4 milijardi dinara.

Privredna komora Srbije uputila je Ministarstvu zdravLja inicijativu da se spreči stvaranje novih dugovanja zdravstvenih ustanova iz Plana mreže zdravstvenih ustanova za isporučene lekove i medicinska sredstva, istaknuto je na sednici Grupacije veledrogerija.

Dugovanja zdravstvenih ustanova u javnoj svojini u ogromnoj meri ugrožavaju sistem zdravstvene zaštite, opstanak veledrogerija i proizvođača, ali u krajnjoj liniji i dostupnost lekova građanima. 

Dugovanja zdravstvenih ustanova u javnoj svojini prema 14 članova Grupacije veledrogerija do kraja avgusta prošle godine iznosila su 12,4 milijardi dinara.

Od te sume čak 87 procenata dugova nastalo je kao posledica isporučenih lekova po osnovu centralizovanih postupaka javnih nabavki koje je, u ime i za račun zdravstvenih ustanova u javnoj svojini, sproveo i sredstva obezbedio Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Kako su istakli članovi Grupacije veledrogerija, sistem snabdevanja lekovima i medicinskim sredstvima koji se više godina primenjuje ne sprečava mogućnost stvaranja novih dugova i neophodno je da se uz rešavanje postojećih dugovanja otklone i uzroci generisanja novih dugova, odnosno obezbede uslovi za održivo poslovanje.

Privredna komora Srbije je uputila Ministarstvu zdravLja inicijativu za sprečavanje daLjih dugovanja zdravstvenih ustanova iz Plana mreže zdravstvenih ustanova za isporučene lekove i medicinska sredstva.
 
Definisana je finalizacija aktivnosti u vezi sa pokretanjem projekta vezanog za formiranje  i implementaciju  jedinstvenog šifarnika artikala koji se prometuju na farmaceutskom tržištu.
 
Iskazana je potreba za organizovanjem edukacija u saradnji sa Ministarstvom zdravlja sa ciljem prezentacije novih propisa donetih na osnovu Zakona o medicinskim sredstvima (Smernica dobre prakse u distribuciji medicinskih sredstava, Pravilnika o prometu na veliko medicinskih sredstava, Pravilnika o obeležavanju i sadržaju uputstva za upotrebu medicinskog sredstva, Pravilnika o obustavljanju i povlačenju, kao i o tehničkoj proceni medicinskog sredstva na tržištu itd.)
 
Na sednici je se usvojen Izveštaj o radu Grupacije veledrogerija za 2018 godinu, i dogovorene su aktivnosti koje će biti uključene u ovogodišnji Plan rada Grupacije veledrogerija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik