Predlaže se da zračne luke u Federaciji idu pod koncesiju i dobiju strateške partnere

Bez autora
Jan 23 2019

Po uzoru na Hrvatsku, Srbiju ili Crnu Goru, i vlasti u BiH, točnije entitetske vlade, mogle bi u skorije vrijeme zakonski omogućiti davanje zračnih luka pod koncesiju na rok od 20 ili više godina. Iako, kako govore iskustva iz država regije, s davanjem koncesija na zračne luke treba biti jako oprezan, činjenica je da bi se davanjem koncesijskog ugovora neke stvari u zračnim lukama u BiH mogle promijeniti nabolje. Kako bi se to moglo dogoditi, ekonomski stručnjaci iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja dali su prijedlog Vladi Federacije BiH da u predstojećem razdoblju, kako piše, ”razmotri izmještanje međunarodne zračne luke, uz koncesijsko ulaganje, na lokaciju izvan Sarajeva kako bi se omogućio razvoj grada i Federacije BiH”.

Predlaže se da zračne luke u Federaciji idu pod koncesiju i dobiju strateške partnerePo uzoru na Hrvatsku, Srbiju ili Crnu Goru, i vlasti u BiH, točnije entitetske vlade, mogle bi u skorije vrijeme zakonski omogućiti davanje zračnih luka pod koncesiju na rok od 20 ili više godina, piše Večernji list BiH.

Vlasništvo i prednosti

Iako, kako govore iskustva iz država regije, s davanjem koncesija na zračne luke treba biti jako oprezan, činjenica je da bi se davanjem koncesijskog ugovora neke stvari u zračnim lukama u BiH mogle promijeniti nabolje.

Kako bi se to moglo dogoditi, ekonomski stručnjaci iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja dali su prijedlog Vladi Federacije BiH da u predstojećem razdoblju, kako piše, ”razmotri izmještanje međunarodne zračne luke, uz koncesijsko ulaganje, na lokaciju izvan Sarajeva kako bi se omogućio razvoj grada i Federacije BiH”.

Vezano uz Zračnu luku Mostar, postoji prijedlog iz 2008. kada je Gradsko vijeće Mostara tražilo strateškog partnera kako bi se poslovanje luke stabiliziralo. U međuvremenu Zračna luka bilježi rast putnika i ulagala je u infrastrukturu.

U odluci piše kako “Grad Mostar iskazuje spremnost da u navedenoj 2008. godini osigura jedan dio sredstava za funkcioniranje zračne luke i za otklanjanje nedostataka koje traže međunarodni propisi kako bi se osigurali uvjeti za zadržavanje certifikata međunarodne zračne luke. Gradsko vijeće iskazuje spremnost za prihvaćanje ulaganja viših razina vlasti u tehničkom opremanju i osposobljavanju Međunarodne zračne luke Mostar, a pri čemu se ne isključuje i mogućnost udjela u dijelu vlasništva, kako bi time zračna luka bila prihvatljivija i za buduće strateške partnere”.

Za razliku od Zračne luke Mostar, koja će još čekati koncesionara, u Zračnoj luci Tuzla za njezino uzimanje pod koncesiju ozbiljno zanimanje pokazala je turska kompanija Kozuva. Ona je nedavno od Vlade Tuzlanske županije i menadžmenta Međunarodne zračne luke Tuzla zatražila koncesiju na korištenje zračne luke.

Imali su dva sastanka s vlastima županije i upravom zračne luke. Tijekom prvog sastanka Turci su izrazili želju za značajnim investicijama u razvoj i proširenje kapaciteta tuzlanske zračne luke, a na drugom su tražili pravo na koncesiju, o čemu će se raspravljati kada bude dostavljena njihova detaljna ponuda.

Prema Zakonu o koncesijama FBiH, predmet koncesije, prema odredbama ovog zakona, može biti izgradnja / dogradnja i korištenje ili korištenje: autocesta, magistralnih cesta, cesta i pripadajućih infrastrukturnih objekata, cesta i pripadajućih infrastrukturnih objekata, željezničkih pruga, plovnih kanala i morskih i zračnih luka. No, potez moraju povući mjerodavne vlasti u čijem su vlasništvu zračne luke.

Što donose ugovori?

Ugovori o koncesiji koji su, primjerice, sklopile zračne luke u Zagrebu ili Beograd..., osim najma na više godina, podrazumijevaju financiranje, upravljanje infrastrukturom zračne luke, održavanje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju i daljnju modernizaciju zračne luke.

U regiji su pod koncesiju dane zračne luke u Zagrebu, Skoplju, Prištini i Ohridu, a privatizirane su u Ljubljani, Mariboru, Portorožu i Braču... Vlada Crne Gore također je donijela odluku o davanju u koncesiju dviju zračnih luka, one u Podgorici i Tivtu.

Ostaje vidjeti što će na prijedlog odgovoriti Vlada FBiH i hoće li uskoro zračne luke imati strateške partnere.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik