„Amazonu” se isplati da uništava neprodatu robu

Bez autora
Jan 23 2019

Globalna internet trgovina „Amazon” optužena je da je samo tokom prošle godine uništila oko tri miliona neprodatih proizvoda iz svojih skladišta u Francuskoj. Istraga koja je objavljena u jednoj televizijskoj emisiji izazvala je mnogo reakcija, posebno posle informacije da se ispostavilo da je „otpad za ovu kompaniju finansijski isplativiji od skladištenja neprodatih proizvoda”. Inače, uslovi za prodavce koji skladište proizvode u „Amazonovim” skladištima podrazumevaju inicijalni trošak od 26 evra za svaka tri kvadratna metra, ali cena raste na 500 evra posle šest meseci i na 1000 evra posle godinu dana. Predstavnici udruženja za zaštitu životne sredine upozorili su da je razlog što je „Amazon” odgovoran za toliku količinu otpada u stvari njihova poslovna politika preterane proizvodnje i trka za cene koju vode globalni internet prodavci.

„Amazonu” se isplati da uništava neprodatu robuGlobalna internet trgovina „Amazon” optužena je da je samo tokom prošle godine uništila oko tri miliona neprodatih proizvoda iz svojih skladišta u Francuskoj.

Istraga koja je objavljena u jednoj televizijskoj emisiji izazvala je mnogo reakcija, posebno posle informacije da se ispostavilo da je „otpad za ovu kompaniju finansijski isplativiji od skladištenja neprodatih proizvoda”, preneo je „Euraktiv”.

Inače, uslovi za prodavce koji skladište proizvode u „Amazonovim” skladištima podrazumevaju inicijalni trošak od 26 evra za svaka tri kvadratna metra, ali cena raste na 500 evra posle šest meseci i na 1000 evra posle godinu dana.

Predstavnici udruženja za zaštitu životne sredine upozorili su da je razlog što je „Amazon” odgovoran za toliku količinu otpada u stvari njihova poslovna politika preterane proizvodnje i trka za cene koju vode globalni internet prodavci.

Inače, kako prenose strani mediji, Francuska nije prva država u EU koja je otkrila probleme vezane za „Amazonovo” masovno bacanje proizvoda. Sredinom prošle godine u Nemačkoj su se pojavile informacije o kulturi bacanja u „Amazonu”, u kojima su citirali zaposlene koji tvrde da svakog dana bacaju desetine hiljada novih predmeta, od usisivača do računara.

„Amazon” je na ove optužbe odgovorio tvrdnjom da se „velika većina” neprodatih predmeta reciklira, preprodaje, vraća ili daruje. Međutim, u zvaničnoj izjavi predstavnici ove kompanije su potvrdili da „naporno rade na smanjenju broja predmeta za koje nemaju drugog izbora osim da ih unište”.

Francuska vlada je reagovala burno i najavila skoro donošenje zakona u kome je i bukvalno navedeno „zabraniti uništavanja proizvoda u trgovinama poput ’Amazona’”, a ovakvo ponašanje će, kako kažu, biti kažnjivo.

Kako je nedavno objavljeno, „Amazon” je prestigao „Majkrosoft” i postao najvrednija svetska kompanija na berzi, s tržišnom vrednošću od 797 milijardi dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik