Injekcija za poljoprivrednu proizvodnju od 1,7 miliona KM

Bez autora
Feb 05 2019

Za poljoprivrednu proizvodnju u ruralnim područjima ove godine iz gradskog budžeta planirano je 1,7 miliona KM, rekli su u Centru za razvoj poljoprivrede i sela.Za podsticaje poljoprivrednicima planirano je oko 900.000 KM, za subvencije za poboljšanje poljoprivrednog zemljišta 200.000 KM i za aktivnosti Razvojno-edukativnog centra 'Manjača' 628.500 KM. Dodali su da će podsticaji za razvoj poljoprivredne proizvodnje biti usmjereni za sufinansiranje voćarske i proizvodnje u zaštićenim prostorima, izgradnje hladnjača i sušara i objekata za uzgoj stoke, nabavku opreme i poljoprivredne mehanizacije.

Injekcija za poljoprivrednu proizvodnju od 1,7 miliona KMZa poljoprivrednu proizvodnju u ruralnim područjima ove godine iz gradskog budžeta planirano je 1,7 miliona KM, rekli su u Centru za razvoj poljoprivrede i sela.

"Za podsticaje poljoprivrednicima planirano je oko 900.000 KM, za subvencije za poboljšanje poljoprivrednog zemljišta 200.000 KM i za aktivnosti Razvojno-edukativnog centra 'Manjača' 628.500 KM", pojasnili su u Centru.

Dodali su da će podsticaji za razvoj poljoprivredne proizvodnje biti usmjereni za sufinansiranje voćarske i proizvodnje u zaštićenim prostorima, izgradnje hladnjača i sušara i objekata za uzgoj stoke, nabavku opreme i poljoprivredne mehanizacije.

Za privođenje zemljišta kulturi, ovogodišnji program je koncipiran na drugačiji način u odnosu na one iz prethodnih godina, u smislu da su za kategorije korisnika koji mogu ostvariti pravo na dodjelu ovih sredstava utvrđeni procentualni iznosi od ukupnih sredstava predviđenih za ove namjene.

"Cilj je da se podrže veća gazdinstva s cjelovitijim projektima koji će rezultirati značajnijim efektima, a potrebno je da se samo dostavi zahtjev za izradu projekta za predmetnu parcelu", rekli su u Centru.

Ovaj program, koji će se naći pred odbornicima na sutrašnjoj sjednici, sadrži još dvije bitne novine, kojima je definisano da je korisnik sredstava dužan da na predmetnoj parceli zadrži proizvodnju najmanje tri godine. Takođe korisnik nakon realizacije treba dostaviti izvještaj o utrošku dodijeljenih sredstava s pripadajućom dokumentacijom.

"Sredstva za subvencije biće dodijeljena putem javnih poziva i u skladu s pravilnicima", rekli su u Centru.
Dva nova vida podrške

U okviru podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede predviđena su i dva nova vida podrške za poljoprivredne proizvođače, i to premije za otkupljenu proizvodnju krastavaca i podsticaji kooperantima za proizvodnju kornišona, aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja.

Poziv za ove podsticaje je u toku i zainteresovani poljoprivrednici sve informacije mogu dobiti u Centru za razvoj poljoprivrede i sela.

Turistički sadržaji na Manjači

U okviru aktivnosti na unapređenju turističko-rekreativne ponude na Manjači, s ciljem stavljanja turističkih potencijala u funkciju razvoja, planirana je izrada studija, projektnih zadataka i drugih dokumenata neophodnih za realizaciju projekta "Turističko-rekreativni centar Manjača".

U saradnji sa Arhitektonskim fakultetom planirana je izrada idejnog rješenja uređenja prostora oko jezera Šljivno kao privlačnog izletišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik