U proljeće počinje uzgoj lješnika na području donjovakufske općine

Bez autora
Feb 06 2019

Na lokaciji Voćnjak u općini Donji Vakuf obavljaju se posljednje pripreme za podizanje jedne od najvećih plantaža lješnika u Bosni i Hercegovini. Po riječima direktora Zemljoradničke zadruge “AT“ Nermina Šutkovića, ideja o pokretanju proizvodnje lješnika rodila se nakon susreta s predstavnicima italijanske fondacije SIE Onlus Alessandria. Prije nešto više od dvije godine obišli smo plantaže u Italiji i upoznali se s tehnologijom uzgoja i prerade lješnika. Prošle jeseni, imali smo uzvratnu posjetu stručnjaka iz te zemlje, i oni su nam pomogli da izvršimo analizu zemljišta, kojom prilikom smo ustanovili da je naše područje idealno za uzgoj ove poljoprivredne kulture, naglasio je. Ističe da je, nakon provedenih aktivnosti, određena površina od trideset dunuma, na kojoj bi već u aprilu mogla početi sadnja lješnika.

U proljeće počinje uzgoj lješnika na području donjovakufske općineNa lokaciji Voćnjak u općini Donji Vakuf obavljaju se posljednje pripreme za podizanje jedne od najvećih plantaža lješnika u Bosni i Hercegovini.

Po riječima direktora Zemljoradničke zadruge “AT“ Nermina Šutkovića, ideja o pokretanju proizvodnje lješnika rodila se nakon susreta s predstavnicima italijanske fondacije SIE Onlus Alessandria.

– Prije nešto više od dvije godine obišli smo plantaže u Italiji i upoznali se s tehnologijom uzgoja i prerade lješnika. Prošle jeseni, imali smo uzvratnu posjetu stručnjaka iz te zemlje, i oni su nam pomogli da izvršimo analizu zemljišta, kojom prilikom smo ustanovili da je naše područje idealno za uzgoj ove poljoprivredne kulture – naglasio je.

Ističe da je, nakon provedenih aktivnosti, određena površina od trideset dunuma, na kojoj bi već u aprilu mogla početi sadnja lješnika.

– Prijatelji iz Italije obezbijedit će sadnice za ovu našu proizvodnju, a podršku smo dobili i od načelnika Huse Sušića. Osim plantažnog uzgoja, planiramo podići i rasadnik lješnika, s ciljem pružanja kvalitetnog sadnog materijala svim zainteresiranim proizvođačima – kazao je Šutković.

Dodaje da do prve berbe lješnika treba proći 4-5 godina, te da se puni rod postiže u šestoj, odnosno sedmoj godini nakon sadnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik