FBiH za mehanizaciju u poljoprivredi dala skoro 
1,3 milijuna maraka

Bez autora
Feb 10 2019

Vlada Federacije BiH u posljednjim danima prošle godine promijenila je odluku o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava "Subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima - poticaj za poljoprivredu". Prema toj odluci, povećana je raspodjela sredstava za animalnu proizvodnju s 43,435.000 maraka na 46,710.718 maraka. Promijenjen je i iznos planiran u modelu ruralnog razvoja. Na kraju prošle godine investicije u poljoprivredna gazdinstva iznosile su 1,298.374 marke, a, prema tablici o raspodjeli sredstava, ova sredstva uložena su u novu poljoprivrednu mehanizaciju za biljnu i stočarsku proizvodnju, dok je za certicifiranje organske proizvodnje osigurano 41.625 maraka. U konačnici, na modele ruralnog razvoja potrošena su 1,34 milijuna maraka.

FBiH za mehanizaciju u poljoprivredi dala skoro 
1,3 milijuna marakaVlada Federacije BiH u posljednjim danima prošle godine promijenila je odluku o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava “Subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima - poticaj za poljoprivredu”, piše Večernji list BiH.

Prema toj odluci, povećana je raspodjela sredstava za animalnu proizvodnju s 43,435.000 maraka na 46,710.718 maraka. Promijenjen je i iznos planiran u modelu ruralnog razvoja.

Na kraju prošle godine investicije u poljoprivredna gazdinstva iznosile su 1,298.374 marke, a, prema tablici o raspodjeli sredstava, ova sredstva uložena su u novu poljoprivrednu mehanizaciju za biljnu i stočarsku proizvodnju, dok je za certicifiranje organske proizvodnje osigurano 41.625 maraka. U konačnici, na modele ruralnog razvoja potrošena su 1,34 milijuna maraka.

Sufinanciranje osiguranja

Na kraju 2018. godine došlo je i do promjena u modelima ostalih vrsta potpore. Skoro 100.000 maraka osigurano je za sufinanciranje premija osiguranja od mogućih šteta u poljoprivrednoj proizvodnji. Ranijih godina su vremenske neprilike znale uništiti brojne nasade i poljoprivrednike baciti u očaj, a osiguranje od tih događaja jedan je od načina kako izbjeći moguće štete.

Također, Vlada FBiH promjenom plana raspodjele sredstava osigurala je 43.609 maraka za sufinanciranje stručnih skupova, kongresa, simpozija, seminara, sajmova i promocija. Iako nije poznato kome je novac u konačnici dodijeljen, na ova sredstva bi trebalo gledati kao na investiciju koja treba donijeti nove poslovne mogućnosti i otvoriti prostor za dodatni plasman bh. proizvoda na domaća i strana tržišta.

Dio “kolača” kroz reprogram sredstava dobile su i zadruge, udruge i savezi koji okupljaju poljoprivrednike. Za njihove aktivnosti osigurane su ukupno 65.322 marke, a dodatno su osigurane i 46.884 marke za certificiranje standarda u prehrambenoj industriji.

U informaciji iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH navodi se kako za dopunu ove odluke nisu bila potrebna dodatna sredstva. Preraspodjela sredstava To znači kako su samo sredstva preraspoređena unutar spomenutog resora te kako su tijekom prošle godine ipak stvoreni uvjeti da se osigura više sredstava za poljoprivredu i predstavljanje domaćih proizvoda.

Poljoprivrednici su u više navrata poručili kako je potrebno osigurati dodatna sredstva za ovakve namjene te kako se samo na ovaj način otvaraju nove mogućnosti za širenje domaće proizvodnje.

S druge strane, očekuje se kako će nova Vlada Federacije BiH osigurati više proračunskih sredstava za jačanje domaće proizvodnje i njezinu prezentaciju u zemljama Europe i šire.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik