Novi pravilnik: Jaja ćemo od birati po veličini - S, M, L i XL

Bez autora
Feb 10 2019

Ministarstvo poljoprivrede donelo je Pravilnik kojim se kokošija jaja označavaju kao u većem delu sveta. Po novom Pravilniku pakovanja sa rečima "ekstra" ili "ekstra sveže" mogu se naći u maloprodaji do devetog dana od dana nošenja jaja. Jaja su, godinama, po veličini bila podeljena u sedam klasa - SS, S, A, B, C, D, E - između kojih je razlika u pet grama, pri čemu je SS najkrupnije jaje i teži više od 70 grama, a E ima manje od 45 grama. Sada pri odabiru jaja više nećemo razmatrati da li da uzmemo ona sa oznakom S za koja znamo da teže od 65 do 70 grama, ili nešto manja A čija je težina pet grama manja, već ćemo jaja kupovati kao odeću, birajući između S, M, L i XL veličine.

Novi pravilnik: Jaja ćemo od birati po veličini - S, M, L i XLMinistarstvo poljoprivrede donelo je Pravilnik kojim se kokošija jaja označavaju kao u većem delu sveta. Po novom Pravilniku pakovanja sa rečima "ekstra" ili "ekstra sveže" mogu se naći u maloprodaji do devetog dana od dana nošenja jaja.

Jaja su, godinama, po veličini bila podeljena u sedam klasa - SS, S, A, B, C, D, E - između kojih je razlika u pet grama, pri čemu je SS najkrupnije jaje i teži više od 70 grama, a E ima manje od 45 grama, piše Telegraf.rs.

Sada pri odabiru jaja više nećemo razmatrati da li da uzmemo ona sa oznakom S za koja znamo da teže od 65 do 70 grama, ili nešto manja A čija je težina pet grama manja, već ćemo jaja kupovati kao odeću, birajući između S, M, L i XL veličine. Ovaj način označavanja jaja zastupljen je u većini zemalja van Srbije.

Ono što ostaje isto su oznake za kvalitet jaja, A i B koje pokazuju da li su jaja sveža ili rashlađena, namenjena industrijskoj proizvodnji.

U prodaji će se naći jaja koja A klase sa oznakom "ekstra", što će označavati jaja upakovana u roku od četiri dana od dana nošenja jaja. Pakovanja sa rečima "ekstra" ili "ekstra sveže" mogu se naći u maloprodaji do devetog dana od dana nošenja jaja.

Na kutiji jaja uskoro će se nalaziti i podatak o načinu uzgoja kokošaka koje su ih snele. Ovaj podatak biće označem brojevima, pa će 0 značiti da su jaja iz organskog uzgoja, 1, da su u pitanju jaja iz slobodnog uzgoja, broj 2 će označavati jaja iz podnog uzgoja, a 3 iz kaveznog.

Rok trajanja jaja ne može biti duži od 28 dana. Novi pravilnik stupio je na snagu, ali je proizvođačima dat rok do 1. jula da se prilagode novim zahtevima.

Oznake

  • XL - vrlo velika, težine od 73 grama i veća
  • L - velika, težine od 63 do 73 grama
  • M - srednja, težine od 53 do 63 grama
  • S - mala, jaja težine ispod 53 grama

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik