ROX d.o.o uplatio porez nakon izvještaja Tužilaštvu

Bez autora
Feb 13 2019

Poštovani, dostavljamo vam reagovanje Poreske uprave Republike Srpske na istup poreskog obveznika ROX d.o.o., koji je objavljen u štampanom izdanju "Nezavisnih novina" 11. februara 2019. godine na strani 22 i u vašem onlajn izdanju 10. februara 2019. godine u 17.54 i to pod naslovom "ROX d.o.o: Nismo utajili porez". Pošto se iz tog istupa poreskog obveznika ROX d.o.o. može steći utisak da podaci Poreske uprave Republike Srpske o izvještajima podnesenim nadležnim tužilaštvima u 2018. godini zbog utaje poreza i doprinosa nisu tačni i da Poreska uprava Republike Srpske obmanjuje javnost, ovim putem želimo da javnost ima detaljnu informaciju o ovom predmetu i time pokažemo da je rad Poreske uprave RS maksimalno profesionalan i krajnje odgovoran.

ROX d.o.o uplatio porez nakon izvještaja TužilaštvuPoštovani, dostavljamo vam reagovanje Poreske uprave Republike Srpske na istup poreskog obveznika ROX d.o.o., koji je objavljen u štampanom izdanju "Nezavisnih novina" 11. februara 2019. godine na strani 22 i u vašem onlajn izdanju 10. februara 2019. godine u 17.54 i to pod naslovom "ROX d.o.o: Nismo utajili porez".

Pošto se iz tog istupa poreskog obveznika ROX d.o.o. može steći utisak da podaci Poreske uprave Republike Srpske o izvještajima podnesenim nadležnim tužilaštvima u 2018. godini zbog utaje poreza i doprinosa nisu tačni i da Poreska uprava Republike Srpske obmanjuje javnost, ovim putem želimo da javnost ima detaljnu informaciju o ovom predmetu i time pokažemo da je rad Poreske uprave RS maksimalno profesionalan i krajnje odgovoran.

Naime, "Nezavisne novine" su 4. februara 2019. godine u svom štampanom i onlajn izdanju pod naslovom "Poreski obveznici oštetili budžet RS za 3,2 miliona KM" objavile apsolutno tačnu informaciju Poreske uprave Republike Srpske o broju i sadržaju izvještaja podnesenih nadležnim tužilaštvima u 2018. godini protiv 26 poreskih obveznika zbog sumnje da su oštetili budžet RS činjenjem krivičnih djela, među kojima se našao i gore pomenuti poreski obveznik ROX d.o.o. Orašje PJ Modriča.

Dakle, Poreska uprava Republike Srpske je 16. oktobra 2018. godine Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijela izvještaj protiv Anđelka Brkića, odgovornog lica - komercijalnog direktora preduzeća ROX d.o.o. Orašje PJ Benzinska pumpa ROX Modriča, koji je tu funkciju obavljao u periodu od januara 2016. do februara 2018. godine. Imenovani je, kao odgovorno lice - direktor tog preduzeća, u decembru 2016. godine izbjegao plaćanje poreza propisanih poreskim zakonodavstvom Republike Srpske, te je propustio da obračuna, prijavi i uplati obaveze po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja isplaćena po presudi Okružnog suda u Doboju.

Dakle, navedeni je kao odgovorno lice u pravnom licu izbjegao plaćanje poreza propisanih poreskim zakonodavstvom Republike Srpske u ukupnom iznosu od 30.676,34 KM (od čega obaveze za doprinose iznose 25.456,60 KM i za porez na lična primanja 5.168,87 KM), za koliko je oštećen budžet RS, čime je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa  iz člana 287. stav 1.  Krivičnog zakona Republike Srpske.

Inače, ovaj poreski obveznik je tek nakon podnošenja izvještaja Okružnom tužilaštvu Doboj 16. oktobra 2018. godine, a u kom ga terete za krivično djelo utaja poreza i doprinosa, izmirio utvrđene obaveze za poreze i doprinose, što ga nikako ne svrstava u kategoriju urednih poreskih obveznika, kako on to navodi u svom istupu u "Nezavisnim novinama" od 10. i 11. februara 2019. godine.

Naglašavamo da će Poreska uprava Republike Srpske i u budućem periodu u javnost plasirati rezultate svog rada, u skladu sa Zakonom o poreskom postupku RS, jer je povjerenje javnosti u integritet, zakonitost, nepristrasnost i pouzdanost Poreske uprave izuzetno važna pretpostavka za ostvarivanje naših zadataka.

Poreska uprava Republike Srpske

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik