Amerika bi preko Mađarske da ruši i „Turski tok”

Bez autora
Feb 13 2019

U trenutku dok Srbija vodi ozbiljne pregovore s Energetskom zajednicom kako će i pod kojim uslovima graditi gasovod „Turski tok” od Bugarske preko Srbije do Mađarske, a da pritom ne naruši načela trećeg energetskog paketa, američki državni sekretar Majk Pompeo planira da tokom posete ove nedelje odvrati Mađarsku od davanja podrške gradnji ’Turskog toka’, kojim treba da teče ruski gas. U isto vreme bitku za nastavak gradnje „Severnog toka 2” bije i Nemačka s Rusijom, jer su Brisel i SAD uoči nove godine zatražile da se ovaj projekat obustavi kako bi se smanjila zavisnost od ruskog gasa. Ono što se tek očekuje jeste da protivnici ovih gasovoda uskoro donesu odluku da se treći energetski paket ubuduće odnosi i na podmorski, a ne samo na kopneni deo. I da se ta odluka primenjuje retroaktivno, što bi bio presedan. To bi svakako bio veliki problem za „Gasprom”, koji svoje cevi polaže po dnu mora i u slučaju „Severnog”, ali i „Turskog toka”.

Amerika bi preko Mađarske da ruši i „Turski tok”U trenutku dok Srbija vodi ozbiljne pregovore s Energetskom zajednicom kako će i pod kojim uslovima graditi gasovod „Turski tok” od Bugarske preko Srbije do Mađarske, a da pritom ne naruši načela trećeg energetskog paketa, američki državni sekretar Majk Pompeo planira da tokom posete ove nedelje „odvrati Mađarsku od davanja podrške gradnji ’Turskog toka’”, kojim treba da teče ruski gas, prenosi Tanjug.

U isto vreme bitku za nastavak gradnje „Severnog toka 2” bije i Nemačka s Rusijom, jer su Brisel i SAD uoči nove godine zatražile da se ovaj projekat obustavi kako bi se smanjila zavisnost od ruskog gasa.

Ono što se tek očekuje jeste da protivnici ovih gasovoda uskoro donesu odluku da se treći energetski paket ubuduće odnosi i na podmorski, a ne samo na kopneni deo. I da se ta odluka primenjuje retroaktivno, što bi bio presedan. To bi svakako bio veliki problem za „Gasprom”, koji svoje cevi polaže po dnu mora i u slučaju „Severnog”, ali i „Turskog toka”.

Može li, dakle, američki državni sekretar da bude do te mere uticajan na Mađarsku i pokvari ceo posao oko „Turskog toka”? Podsećanja radi, Bugarska je upravo pod pritiskom Bele kuće i Brisela upropastila „Južni tok”.

Upitan da prokomentariše navode američke birokratije, Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa”, za „Politiku” kaže da smo svedoci da SAD pritiskaju i Nemačku i Rusiju zbog „Severnog toka”.

– Pošto se ne nude alternative, ekonomski interesi će prevladati političke i projekat „Turski tok” će se realizovati. Do juče su svi sumnjali u Bugarsku, sada im je preostala Mađarska – kaže Bajatović.

Životne i geostrateške potrebe, ističe on, omogućiće realizaciju ovog projekta.

– Uostalom,„Turski tok” čine cevi koje idu kroz Crno more. Sve ostalo su interni transportni kapaciteti zainteresovanih zemalja, koji će se graditi po pravilima Evropske unije, naslonjeni na gasne izvore iz tog pravca – kaže prvi čovek „Srbijagasa”.

– Ne vidim zašto bi neko odustao od svog interesa – kaže on.

S druge strane, juče se oglasio Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, koji strepi da bi Mađarska mogla da posluša lobiranje Pompea pa da od „Turskog toka” ne bude ništa.

Vuletić je za agenciju Beta rekao da u ovom trenutku nema uslova za gradnju gasovoda „Turski tok” kroz Srbiju jer to ne daju Amerikanci, te da ne isključuje mogućnost da gradnja gasovoda počne za pola godine do godinu.

Ocenio je da je zahtev Energetske zajednice da Srbija dozvoli pristup drugim snabdevačima na pet tačaka, kod Zaječara, na mestu ulaska iz Bugarske u Srbiju, kod Horgoša, na mestu izlaska iz Srbije, i na još tri mesta u Srbiji, samo još veće zamagljivanje postavljenih uslova. Kroz svaki gasovod ide gas onoga ko može da ga isporuči, a u ovom trenutku i za sledećih deset godina, to je Rusija.

– Govorim o obezbeđivanju normalnih količina, a ne o količinama koje nosi tanker, koji su Amerikanci dovezli u Poljsku ili neku drugu zemlju – rekao je Vuletić i dodao: – Tvrdnja da Amerikanci mogu da obezbede gas za Evropu proizvodeći ga iz škriljaca jeste priča političara i neznalica.

Prošle godine, podsetio je, Amerikanci su zbog hladne zime, posebno u Bostonu, uvezli gas iz Rusije da bi ogrejali svoje građane, što znači da ga nemaju dovoljno ni za sebe.

Inače, Energetska zajednica, kako je potvrdio i Janez Kopač, direktor Sekretarijata EZ, dala je zeleno svetlo Srbiji za izuzeće iz trećeg energetskog paketa, ali pod uslovom da naša zemlja mora da ustupi korišćenje gasovoda i prodaju gasa i trećoj kompaniji koja pobedi na aukciji.

U mišljenju EZ na 35 strana između ostalog stoji da „Turski tok” može da se gradi, da ga nijedan od uslova EZ neće obustaviti, ali da će „novoizgrađeni kapacitet biti ponuđen i raspodeljen putem aukcija dugoročnih i kratkoročnih proizvoda. Aukcija za kupovinu gasa trećeg korisnika ovog gasovoda biće otvorena za sve zainteresovane. U nedostatku zahteva od trećih strana, ponuđena količina će ostati u vlasništvu preduzeća koje ga je ponudilo.”

Upućeni u gasne prilike kažu da iza mišljenja EZ stoji namera da se smanji učešće „Srbijagasa” na ovom tržištu i da umesto ruskih na ovaj prostor dođu mađarski, hrvatski i slovenački trgovci gasom, koji će ovde da zarade. Istovremeno, interes „Gasproma” nije ničim ugrožen. Naprotiv, kažnjen je samo „Srbijagas”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik