Rastu plate obućara

Bez autora
Feb 14 2019

Radnici u obućarskoj industriji u Republici Srpskoj u narednom periodu mogu očekivati više novca na svojim računima, jer poslodavci podižu plate zbog povećanog obima posla, ali i straha da ne ostanu bez radne snage. U nekoliko fabrika obuće u Srpskoj, koje zapošljavaju hiljade radnika, kažu da je obim posla značajno povećan, ali da ne mogu stići da odgovore na sve zahtjeve kupaca, jer su kraj prošle godine obilježili odlasci žena u inostranstvo, a one su dominantna radna snaga u ovoj branši. Više novca na računima oko 850 zaposlenih u Fabrici obuće “Sanino” u Derventi liježe zahvaljujući povećanju iznosa za topli obrok.

Rastu plate obućaraRadnici u obućarskoj industriji u Republici Srpskoj u narednom periodu mogu očekivati više novca na svojim računima, jer poslodavci podižu plate zbog povećanog obima posla, ali i straha da ne ostanu bez radne snage.

U nekoliko fabrika obuće u Srpskoj, koje zapošljavaju hiljade radnika, kažu da je obim posla značajno povećan, ali da ne mogu stići da odgovore na sve zahtjeve kupaca, jer su kraj prošle godine obilježili odlasci žena u inostranstvo, a one su dominantna radna snaga u ovoj branši. Više novca na računima oko 850 zaposlenih u Fabrici obuće “Sanino” u Derventi liježe zahvaljujući povećanju iznosa za topli obrok.

- Prema zakonskim propisima, topli obrok može biti u rasponu od 4,5 do 6,29 maraka. Mi smo svim radnicima povećali topli obrok na 6,29 KM, čime je ukupan iznos primanja povećan i to je donekle stabilizovalo stanje i privremeno zaustavilo odliv kadra - rekao je za “Glas Srpske” direktor i vlasnik “Sanina” Radovan Pazurević i dodao da su radnicima obezbijedili i plaćen prevoz.

Veće februarske plate najavljuju i u Fabrici obuće “Dermal” u čijim pogonima u Kotor Varošu i Kneževu dnevno nastaje oko 4.000 pari obuće.

- Povećali smo plate u prošloj godini za oko 12 odsto, a i februarska plata trebalo bi da bude veća za deset odsto - rekao je za “Glas Srpske” direktor i vlasnik “Dermala” Radenko Bubić.

Povećanje ličnih primanja radnika najavljuju i u Fabrici obuće “Sportek” u Kotor Varošu koja je sa oko 2.000 radnika najveći poslodavac u toj opštini i jedan od najvećih u privatnom sektoru u Srpskoj. Direktor  “Sporteka” Federiko Zeketo i predsjednik sindikata u tom preduzeću Radislav Stojanović nedavno su potpisali izmjene i dopune pojedinačnog kolektivnog ugovora, koje podrazumijevaju da se kroz uvećanje koeficijenata povećavaju lična primanja radnika. Stojanović, koji je i potpredsjednik republičkog Sindikata tekstila, kože i obuće, rekao je da je, bez obzira na to što je novi Zakon o radu umanjio mnoga prava radnika, u ovom preduzeću na snazi pojedinačni kolektivni ugovor iz 2008. godine.

- Njime se daju veća prava radnicima. Na primjer, za 0,5 odsto se uvećava plata za svaku godinu radnog staža, godišnji odmor se koristi u cjelosti uvećan za jedan dan za svake tri godine staža. Radnici imaju 15 odsto stimulacije za redovno prisustvo na poslu. Tokom godine ostvaruju pravo i na regres, a isplaćuje im se i naknada za prekovremeni i noćni rad, koji su uvećani za 35 procenata. Radnici imaju i organizovan prevoz, topli obrok i određene premije - istakao je Stojanović.

Iako računica pokazuje da će zbog ove izmjene ugovora troškovi preduzeća biti veći za oko milion KM, uprava najavljuje novo povećanje plata.

- Rukovodstvo će u toku ove godine ponovo razgovarati sa predstavnicima sindikata i razmotriti mogućnost novog povećanja primanja. Sve to činimo s ciljem dodatnog poboljšanja ekonomskog i socijalnog položaja naših zaposlenih - istakao je Zeketo.

Direktor banjalučke Fabrike obuće “Bema” Marinko Umičević kaže da se plata u privredi, prije svega, mora zaraditi.

- Tačno je da se obim posla povećao jer su Rumunija, Bugarska i Albanija ostale bez radnika i sve firme koje su tamo poslovale zatvaraju fabrike i otvaraju pogone kod nas. Međutim, ni naši ljudi ne mogu više da rade za platu od 600 maraka, zato od naših partnera za koje proizvodimo obuću tražimo da povećaju cijene, da bismo i mi radnicima mogli pružiti veću platu - rekao je Umičević i dodao da je Srpskoj prijeko potreban klaster obućara koji će se boriti za veću cijenu i bolje plate.

Zapošljavanje

U fabrikama obuće u Srpskoj zbog povećanog obima posla otvaraju nova radna mjesta. Radenko Bubić ističe da će, ukoliko uspiju obezbijediti veći prostor, u Kneževu zaposliti još 100 radnika, a isto toliko namjerava da zaposli i Fabrika obuće “Bema” u Banjaluci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik