Počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Obrenovcu

Bez autora
Feb 14 2019

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u Termoelektrani "Nikola Tesla A" u Obrenovcu počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, koje će smanjiti ispuštanje sumpor-dioksida za devet puta. Postavljanju kamena temeljca prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama, direktor Japanske agencije za međunarodnu saradnju za Evropu i Bliski istok Takema Sakamoto, potpredsednik kompanije "Micubiši Hitači pauer sistem" Takanori Nakamoto i vršilac dužnosti direktora JP "Elektroprivreda Srbije" Milorad Grčić. Antić je naglasio da je ovo značajan dan za budućnost EPS-a, kao i Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu, koja sa svojih 1.750 megavata, bez sumnje, predstavlja stub energetskog sistema zemlje.

Počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u ObrenovcuMinistarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je da je juče u Termoelektrani "Nikola Tesla A" (TENT) u Obrenovcu počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, koje će smanjiti ispuštanje sumpor-dioksida za devet puta.

Postavljanju kamena temeljca prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama, direktor Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za Evropu i Bliski istok Takema Sakamoto, potpredsednik kompanije "Micubiši Hitači pauer sistem" (MHPS) Takanori Nakamoto i vršilac dužnosti direktora JP "Elektroprivreda Srbije (EPS)" Milorad Grčić.

Antić je naglasio da je ovo značajan dan za budućnost EPS-a, kao i Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu, koja sa svojih 1.750 megavata, bez sumnje, predstavlja stub energetskog sistema zemlje.

Posebnu pažnju zato posvećujemo održavanju te elektrane, koja je izgrađena još sedamdesetih godina i danas mora da se prilagođava standardima Evropske unije, posebno u oblasti životne sredine, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, u tom cilju u TENT-u su urađena tri ključna segmenta koja su važna za zaštitu životne sredine.

Prvi je, kako je istakao, smanjenje zagađenja praškastim materijama, koje je rešeno izgradnjom elektrofiltera na svim blokovima TENT-a, dok je drugi segment smanjenje azotnih oksida, koje je sprovedeno na blokovima A3 i A5, a do kraja meseca biće i na bloku A4.

Ministar je naglasio da je najveći segment postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova, čija izgradnja kreće i to zahvaljujući Vladi Japana i JICA, koji su dali povoljan zajam.

Prema njegovim rečima, vrednost projekta je 167 miliona evra, rok otplate kredita je 15 godina, grejs-period pet godina, a fiksna kamatna stopa 0,6 odsto godišnje.

On je ukazao na to da će, nakon izgradnje postrojenja, emisija sumpor-dioksida iznositi 7.800 tona, mnogo manje u odnosu na dosadašnju prosečnu emisiju SO2 koja je iznosila približno 74.000 tona godišnje.

Nakon izgradnje, uklopićemo se u zahteve EU, po kojima je standard koncentracije SO2 u dimnom gasu manji od 200 miligrama po metru kubnom, objasnio je ministar.

Antić je najavio da će država nastaviti sa modernizacijom objekata EPS-a, ali i ulagati u zaštitu životne sredine, u koju je do sada uloženo 300 miliona evra.

On je izrazio zadovoljstvo time što će firma "Micubiši Hitači pauer sistem", koja će predvoditi radove na izgradnji postrojenja, doneti novu tehnologiju u našu zemlju, što će pružiti primer i domaćim kompanijama kako da ubuduće realizuju takve projekte.

Ministar je precizirao da će 60 odsto poslova u izgradnji postrojenja za odsumporavanje raditi domaće kompanije.

Grčić je rekao da će se sistem za odsumporavanje dimnih gasova graditi za četiri bloka TENT-a A (A3, A4, A5 i A6), snage po 350 megavata.

On je najavio da će ove godine početi obnova blokova A1 i A2 u TENT-u, koji su najstariji i čija će revitalizacija trajati nekoliko godina.

Rok za izgradnju postrojenja je 42 meseca, posle kojeg sledi garantni period i probni rad od 12 meseci.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma vlada Srbije i Japana, na osnovu kojeg je 2011. godine potpisan Sporazum o zajmu za njegovo finansiranje između JP "EPS" i JICA.

Ugovor o izgradnji postrojenja između EPS-a i konzorcijuma firmi koji predvodi kompanija MHPS potpisan je 8. septembra 2017. godine, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik