Za inovativne projekte iz Challenge fonda biće izdvojeno 836.000 eura

Bez autora
Feb 15 2019

Uslove drugog javnog poziva za dodjelu grant sredstava iz Challenge to Change projekta ispunila su 34 korisnika kojima su u petak dodijeljeni certifikati.Inače, Challenge to Change projekat uspostavlјen je u Bosni i Hercegovini zahvalјujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju - Sida/Ambasade Švedske u BiH, a dostupan je mikro, malim i srednjim preduzećima iz cijele BiH, kao i malim i srednjim preduzećima iz Švedske koja imaju interes u BiH. Projekt je također dostupan i startup-ima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koji mogu dovesti do povećanja broja zaposlenih, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

Za inovativne projekte iz Challenge fonda biće izdvojeno 836.000 euraUslove drugog javnog poziva za dodjelu grant sredstava iz Challenge to Change projekta ispunila su 34 korisnika kojima su u petak dodijeljeni certifikati.

Inače, Challenge to Change projekat uspostavlјen je u Bosni i Hercegovini zahvalјujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju - Sida/Ambasade Švedske u BiH, a dostupan je mikro, malim i srednjim preduzećima iz cijele BiH, kao i malim i srednjim preduzećima iz Švedske koja imaju interes u BiH.

Projekt je također dostupan i startup-ima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koji mogu dovesti do povećanja broja zaposlenih, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

- Tokom četverogodišnjeg perioda Švedska je uložila četiri miliona eura za ovu svrhu za 150 različitih preduzeća diljem BiH, poručio je ovom prilikom ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg, dodajući kako je za Švedsku ambasadu izuzetno drago što može podržati ovako inovativne i brilijantne osobe koje predstavljaju budućnost ove zemlje.

Inače, za realizaciju ovih projekata iz Challenge fonda će biti izdvojeno 836.000 eura, dok je ukupna vrijednost predloženih projekata 2.415.000 eura.

Jedan od dobitnika certifikata je i kompanija Elektro Tim iz Banje Luke.

Prema riječima Zorana Kize iz ove kompanije oni su predložili da plastičnu ambalažu koja danas uglavnom zagađuje okolinu, nalazimo je na zelenim površinama, u koritima rijeka, iskoriste na način da je recikliraju i od nje naprave novogodišnje ukrase.

- Projekt je vrijedan oko 60.000 eura od čega će oko 22.000 eura biti iskorišteno iz Challenge fonda, kazao je Kiza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik