Revizija poslovanja kod 69 subjekata

Bez autora
Feb 15 2019

Državna revizorska institucija započela je reviziju pravilnosti poslovanja i finansijskih izveštaja kod 69 subjekata. Ove godine sprovešće se i više revizija svrsishodnosti poslovanja nego što je to bilo prethodnih godina, izjavio je predsednik te institucije Duško Pejović.Od ove godine zasebno će se raditi finansijske revizije, a posebno revizije pravilnosti poslovanja. Prvi izveštaji se mogu očekivati već krajem aprila i maja, kada je u pitanju revizija pravilnosti poslovanja, a plan je da izveštaj za finansije bude do kraja juna. Do sada su konačni izveštaji bili u drugoj polovini, odnosno krajem godine, a rokovi usvajanja su bili do kraja prve polovine godine.

Revizija poslovanja kod 69 subjekataDržavna revizorska institucija započela je reviziju pravilnosti poslovanja i finansijskih izveštaja kod 69 subjekata. Ove godine sprovešće se i više revizija svrsishodnosti poslovanja nego što je to bilo prethodnih godina, izjavio je predsednik te institucije Duško Pejović.

Od ove godine zasebno će se raditi finansijske revizije, a posebno revizije pravilnosti poslovanja.

Prvi izveštaji se mogu očekivati već krajem aprila i maja, kada je u pitanju revizija pravilnosti poslovanja, a plan je da izveštaj za finansije bude do kraja juna, rekao je Pejović.

Do sada su konačni izveštaji bili u drugoj polovini, odnosno krajem godine, a rokovi usvajanja su bili do kraja prve polovine godine.

"Svi izveštaji treba da budu završeni zaključno sa novembrom", rekao je Pejović.

Broj subjekata revizije, kaže, biće i veći kada se odredi koji će tačno biti predmet revizije svrsishodnosti.

Pejović je rekao da je za šest godina rada urađeno osam revizija svrsishodnosti, a da je prošle godine sprovedena dodatna obuka revizora. Sada ih je 48 obučeno za tu vrstu posla.

Kako kaže Pejović, formirano je 12 revizorskih timova koji su raspoređeni po sektorima.

Kada bude gotova predstudija, za mesec i po ili dva, Savet DRI će odrediti ko će biti subjekti revizije svrsishodnosti.

Obuka revizora za tu vrstu posla biće nastavljena i ove godine.

Teme revizije svrsishodnosti odnosiće se na funkcionalnu klasifikaciju u javnom sektoru, oblasti koje se odnose na odbranu, javni red i mir, bezbednost, ekonomiju, zdravstvo, socijalnu zaštitu, sport, kulturu, religiju...

Neke od tema biće efikasnost informacionog sistema kod određenog korisnika, prevencija poplava, šta je učinjeno i šta se čini na tom planu, obezbeđivanje konkurencije u javnim nabavkama, upravljanje vodovodnom infrastrukturom, dostupnost i ispravnost vode za piće, upravljanje industrijskim otpadom...

Pejović kaže da što se tiče preporuka koje DRI daje revidiranim subjektima, više od 73 odsto njih je uvaženo i oni u najvećem delu postupaju po datoj preporuci.

Za neke preporuke je, navodi, potrebno više vremena i to su obično pitanja koja se odnose na imovinu, promene propisa, koje zahtevaju duži vremenski period.

Poneto 229 krivičnih prijava

Do sada je ukupno poneto 229 krivičnih prijava, 1.938 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, podneto je i 578 prijava za privredni prestup, i 70 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka iz oblasti javnih nabavki.

Podnete su i 134 informacije nadležnim organima u vezi sa pitanjima koja se navode u izveštajima.

Osim revizije završnog računa budžeta za 2018, ona će biti sprovedena i u Ministarstvu prosvete, MUP, Ministarstvu odbrane, ministarstvima kulture, omladine i sporta...

Revizija će obuhvatiti i rad i poslovanje Uprave za javni dug, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Poreske uprave, Uprave za trezor, Uprave za javne nabavke, RTS-a.

Revizori će biti i opštinama i gradovima, kao i javnim preduzećima na lokalu.

Generalni državni revizor je najavio da će DRI početkom marta na svom sajtu otvoriti podatke iz izveštaja o revizijama u mašinski čitljivom formatu.

DRI će se povodom obeležavanja Dana otvorenih podataka, 2. marta, pridružiti ostalim državnim organima i otvoriti svoje podatke i tako dati svoj doprinos digitalizaciji javne uprave, kaže Pejović.

Javno će biti vidljivi svi izveštaji koje DRI inače objavljuje na svom sajtu.

Pejović kaže i da je u toku obezbeđivanje prostora za rad DRI.

"U razgovoru sa predsednicom Vlade ona je dala podršku za to, pa su akivnosti u toku i nadamo se da ćemo vrlo brzo imati prostor za trajno korišćenje u Beogradu i Nišu, u kome će svi revizori biti na jednom mestu, a ne na više lokacija", kaže Pejović.

"Finansiranje kampanje nije predmet revizije DRI"

Državna revizorska institucija nema vanredne revizije, u okviru koje bi se eventualno proveravalo na koji način se finansira kampanja "Budućnost Srbije, a to nije deo ni redovnog programa revizija, koje su planirane u toku ove godine, izjavio je Duško Pejović.

"DRI nema vanredne, mi radimo redovne revizije i krajem godine donosimo program revizije za sledeću godinu. Za reviziju je vrlo važno da se odredi subjekt, vrsta, obim, predmet, cilj, okvir i rok i sada u programu za 2019. godinu to nije određeno, program je donet i izvršen raspored prema postojećem kadru koji imamo", rekao je Pejović novinarima u Beogradu.

Na pitanje da li to znači da se DRI time neće baviti, Pejović je rekao da odluku o revizijama donosi Savet DRI te da ne može bez odluke tog tela ništa da kaže, kao ni zbog toga što prema propisima takve informacije spadaju u domen poverljivih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik