Ikea u Ljubljani već iduće godine?

Bez autora
Feb 18 2019

Gradsko vijeće Ljubljane će u ponedjeljak raspravljati o prijedlogu Ikee za promjenu prostornog plana u području planirane trgovine, što bi omogućilo početak gradnje, iako južni pristupni put do trgovačkog centra još nije u potpunosti izgrađen. Gradski vijećnici odlučivat će na redovnoj sjednici u veljači o mjeri kojom se ukida uvjet da Ikea može dobiti valjanu dozvolu tek nakon uređenja južnog pristupnog puta od križanja Kajuhove i Kavčičeve ulice do raskršća američkih i talijanskih ulica, gdje se planira izgradnja kružnog toka o odluci. Ikea je inicijativu da se provede provjera lokacije kako bi se omogućilo pojedinačno odstupanje od uvjeta prostorne provedbe, koji je omogućio prošlogodišnje izmijenjeno građevinsko zakonodavstvo, podnijela u općini u srpnju prošle godine.

Ikea u Ljubljani već iduće godine?Gradsko vijeće Ljubljane će u ponedjeljak raspravljati o prijedlogu Ikee za promjenu prostornog plana u području planirane trgovine, što bi omogućilo početak gradnje, iako južni pristupni put do trgovačkog centra još nije u potpunosti izgrađen.

Gradski vijećnici odlučivat će na redovnoj sjednici u veljači o mjeri kojom se ukida uvjet da Ikea može dobiti valjanu dozvolu tek nakon uređenja južnog pristupnog puta od križanja Kajuhove i Kavčičeve ulice do raskršća američkih i talijanskih ulica, gdje se planira izgradnja kružnog toka o odluci.

Ikea je inicijativu da se provede provjera lokacije kako bi se omogućilo pojedinačno odstupanje od uvjeta prostorne provedbe, koji je omogućio prošlogodišnje izmijenjeno građevinsko zakonodavstvo, podnijela u općini u srpnju prošle godine.

Zemljište za izgradnju navedenog južnog prilaznog puta trebala bi steći općina, ali se zakompliciralo kod zemljišta na križanju Kajuhove i Kavčičeve ulice. Zemljište je u vlasništvu tvrtke Protect GL, koja je u stečaju, a općina nije uspjela dogovoriti prodajnu cijenu sa stečajnim upraviteljem. U ljeto 2016. godine, općina je pokrenula postupak eksproprijacije, ali je prošle jeseni ona zaustavljena na zahtjev općine, kako bi se nastavilo prema novom zakonu.

U Ikei su za ljubljanski Dnevnik pojasnili da imaju spremnu svu potrebnu projektnu dokumentaciju i da će odmah podnijeti zahtjev za izdavanje potrebnih građevinskih dozvola "nakon uspješnog završetka promjene prostornog plana". Ugovor o opremi s Gradom Ljubljanom još nije sklopljen, predviđa se da će se to dogoditi s podnošenjem zahtjeva za dobivanje građevinskih dozvola, dodali su.

Ako sveci u ponedjeljak podrže prijedlog općine, švedski trgovac bi uskoro mogao početi s izgradnjom, dok bi prva trgovina Ikea u Sloveniji mogla otvoriti vrata iduće godine. Investicija je vrijedna 80 milijuna eura. Očekuje se otvaranje oko 300 radnih mjesta i obuhvatit će oko 30.000 četvornih metara zemljišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik