Bh. tvrtke trebaju se preorijentirati na proizvodnju dijelova za električne automobile

Bez autora
Feb 18 2019

Velike promjene u samom konceptu svjetske automobilske industrije zahtijevaju da se navrijeme poduzmu aktivnosti koje će bh. automobilsku industriju, koja je uglavnom naslonjena na proizvodnju dijelova za konvencionalna vozila, organizirati i strateški razvojno usmjeriti k proizvodnji dijelova za električne automobile i na taj način osigurati njezino mjesto na turbulentnom svjetskom tržištu.Ovo je jedan od zaključaka projekta “Razvoj automobilske industrije Federacije BiH” koji je sufinancirala federalna Vlada. Gospodarska komora FBiH je u 2016. i 2017. godini, uz podršku Vlade FBiH i GIZ-a, posjetila gospodarska društva u BiH koja se bave proizvodnjom dijelova, razvojem i projektiranjem za automobilsku industriju.

Bh. tvrtke trebaju se preorijentirati na proizvodnju dijelova za električne automobileVelike promjene u samom konceptu svjetske automobilske industrije zahtijevaju da se navrijeme poduzmu aktivnosti koje će bh. automobilsku industriju, koja je uglavnom naslonjena na proizvodnju dijelova za konvencionalna vozila, organizirati i strateški razvojno usmjeriti k proizvodnji dijelova za električne automobile i na taj način osigurati njezino mjesto na turbulentnom svjetskom tržištu, piše Večernji list BiH.

Veliki potencijal

Ovo je jedan od zaključaka projekta “Razvoj automobilske industrije Federacije BiH” koji je sufinancirala federalna Vlada. Gospodarska komora FBiH je u 2016. i 2017. godini, uz podršku Vlade FBiH i GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu suradnju), posjetila gospodarska društva u BiH koja se bave proizvodnjom dijelova, razvojem i projektiranjem za automobilsku industriju.

Analizirano je stanje i mogućnosti, kao i potencijal za razvoj automobilske industrije u BiH.

- Utvrđeno je da postoje veliki potencijali, slobodni i neiskorišteni kapaciteti te da je relativno mali broj gospodarskih društava uključen u dobavljačke lance europskih proizvođača automobila. Najznačajnije sudjelovanje bh. tvrtki odnosi se na proizvodnju dijelova za njemački Volkswagen, što nije iznenađujuće s obzirom na dugogodišnju prisutnost ovog proizvođača automobila u BiH tj. ranije tvornice TAS u Vogošći, a sada tvornice Volkswagen Sarajevo - navodi se u informaciji o utrošku sredstava (150.000 KM) za sufinanciranje ovog projekta, koju je Vladi podnijelo Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije.

Imajući u vidu da je svjetska automobilska industrija napravila veliki zaokret i da je opredijeljena za masovnu proizvodnju električnih automobila, kao nužno nametnulo se pokretanje razvojnog projekta koji će, koristeći se potencijalima za razvoj domaće autoindustrije i stavljanjem u funkciju raspoloživih kapaciteta, u konačnici dovesti do povećanja udjela bh. proizvoda u automobilskoj industriji EU-a.

Kako njemačka automobilska industrija spada medu najrazvijenije i najsnažnije u svijetu, a zbog blizine tržišta BiH i Njemačke, kao i razvijene industrijske tradicije u BiH, otvaraju se realne mogućnosti za snažnije sudjelovanje bh. kompanija u razvijenoj njemačkoj automobilskoj industriji.

Nove tvrtke

- Zbog naprijed navedenog bilo je potrebno otvoriti ured u Njemačkoj i na taj način osigurati veću prisutnost na njemačkom tržištu, prije svega u Volkswagenu, te na taj način približiti bh. automobilsku industriju i drugim proizvođačima automobila, kao i velikim proizvođačima automobilskih dijelova na tržištu EU-a - navodi se u spomenutoj informaciji.

Razvoj proizvoda u automobilskoj industriji, posebno kada govorimo o razvoju električnih vozila, sve će se više prebacivati na dobavljače. Otvaraju se mogućnosti da se sinergijskim radom iskusnih inženjera iz bh. tvrtki stvore preduvjeti za razvoj i proizvodnju složenijih komponenti elektroautomobila, koji predstavljaju proizvode visoke dodane vrijednosti.

- Razvojem integratora i uključivanjem u dobavljačke lance proizvođača automobila, broj zaposlenih, obujam proizvodnje i izvoz će rasti. Utemeljit će se nove tvrtke u ovoj grani industrije, a očekivati je da će brzo doći do pozitivnih višestrukih učinaka, koji će se nastaviti i u predstojećem razdoblju. Očekuju se nove investicije u proizvodne pogone i uključivanje novih tvrtki u proizvodnju automobilskih dijelova - zaključuje se u informaciji o projektu čiji je cilj bio trasirati budući razvoj automobilske industrije u FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik