U Beogradu 4.000 njih izdaje stan na Airbnb - Šta treba vi da znate?

Bez autora
Feb 18 2019

U Beogradu trenutno ima preko 4.000 aktivnih izdavača na Airbnb-u uz godišnji rast oko 45 odsto. Platforma ima ogroman broj mogućnosti, a Netokracija je pobrojala neke od osnovnih koje biste trebali da zapamtite ukoliko izdajete stan putem ovog sajta. Ako želite da posredstvom platforme Airbnb oglasite svoj smještaj, najpre morate da proverite da li imate sve što je potrebno da biste bili uspešan domaćin. Ovaj sajt je specifičan jer se fokus stavlja na to da gosti dobiju lokalni doživljaj mesta, da se osećaju kao kod kuće i da imaju sve potrebno za opušten boravak. Iz tog razloga je bitno da definišete kakav ćete domaćin biti: hoćete li biti tu za svoje goste ili ćete im samo predati ključeve.

U Beogradu 4.000 njih izdaje stan na Airbnb - Šta treba vi da znate?U Beogradu trenutno ima preko 4.000 aktivnih izdavača na Airbnb-u uz godišnji rast oko 45 odsto. Platforma ima ogroman broj mogućnosti, a Netokracija je pobrojala neke od osnovnih koje biste trebali da zapamtite ukoliko izdajete stan putem ovog sajta.

Ako želite da posredstvom platforme Airbnb oglasite svoj smještaj, najpre morate da proverite da li imate sve što je potrebno da biste bili uspešan domaćin.

Ovaj sajt je specifičan jer se fokus stavlja na to da gosti dobiju lokalni doživljaj mesta, da se osećaju kao kod kuće i da imaju sve potrebno za opušten boravak. Iz tog razloga je bitno da definišete kakav ćete domaćin biti: hoćete li biti tu za svoje goste ili ćete im samo predati ključeve.

Osobe koje su tu za svoje goste i reponzivne su na zahteve dobijaju povlašćeniji položaj koji se ogleda u boljim recenzijama, a samim tim i u boljem rangiranju na samom sajtu.

Airbnb će vam pomoći tako što ste osigurani u slučaju štete (ali ne u slučaju svake vrste štete, zato se prethodno dobro raspitajte ako imate neke skupocenosti u stanu). Takođe, u slučaju da gost ne dođe, novac će vam svakako biti isplaćen, ako ste tako naznačili u svojim pravilima izdavanja, a uvek možete i da odradite refundaciju sredstava gostu.

Transakcije preko Airbnb-a vrše se isključivo putem platne kartice tako što Airbnb naplati noćenje od gosta, skine svoju proviziju i vama ispostavi neto sumu na račun koji ste podesili. Ali, takođe i štiti svoje goste, jer vama novac neće biti isplaćen dok se gost ne smesti u apartman. Tako se smanjuje mogućnost da domaćini zaborave na gosta, da lažne slike postave na sajtu i očekuju zaradu od toga i slično.
Naplata provizije na Airbnb

Ovaj sajt nudi dvije opcije za naplatu provizije:

  • Opcija za kojom skoro svi idu, u kojoj Airbnb od domaćina uzima 3% provizije, a od gosta uzima i do 20% provizije (service fee). Kada gost gleda cenu, u ovoj opciji mu se ne prikazuje taj dodatni service fee, ali kada dođe do poslednjeg koraka za rezervisanje, prikaže mu se i ta opcija. Po našem iskustvu, ta provizija prema gostu zna da bude i veća od 20%.
  • Opcija za kojom ide manji broj domaćina, u kojoj postoji samo jedna provizija kao i na ostalim rezervacionim sajtovima. Ta provizija je fiksno 14% i od gosta se ne uzima ništa naknadno, već je sve uključeno u vašu cenu.

Da bi gost napravio rezervaciju mora da ima dovoljno sredstava na računu jer kada rezervišete željeni smeštaj Airbnb automatski naplaćuje sredstva. Zavisno od polise koju ste podesili, u slučaju da gost otkaže, vi imate pravo na određeni procenat sredstava, a u slučaju nedolaska i na celokupnu sumu.

U slučaju kada gost dođe nakon 24 sata od check-in-a na vaš račun Airbnb uplaćuje novac koji ostane nakon što skinu svoju proviziju. Na koji račun uplaćuju? I za to postoje dve opcije.

Kada imate neka pitanja za Airbnb to zna da bude poprilično škakljiv jer oni još uvek nemaju call centar za Balkan, te često morate da zovete direktno u San Francisko, što zna da košta ili da se putem poruka dopisujete sa njihovim junior agentima koji su prvi na liniji podrške korisnicima i gostima. Sajt jeste odličan, ali ako imate puno apartmana, zna da zaboli glava ako dođe nekog problema, ali tako je manje više i sa ostalim rezervacionim kanalima.

I, na kraju, zamolite vašeg gosta da ostavi iskrenu, ali i dobru recenziju tako da budući gosti mogu da vide šta da očekuju. Dobre recenzije će vam pomoći da se bolje plasirate na rang listi, što vodi i većem broju rezervacija, a to dalje vodi i većim prihodima i većem izboru gostiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik