Uskoro jeftiniji roming u regionu

Bez autora
Feb 19 2019

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je na Ministarskom radnom ručku u Skoplju dogovoreno da će Regionalni sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana, biti potpisan u aprilu, na predstojećem drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu.Republika Srbija je posvećena učešću sa drugim partnerima na Zapadnom Balkanu u pripremama za evropske integracije i jedan od važnih koraka jeste snižavanje cena rominga, izjavila je državna sekretarka, ističući da regionalno povezivanje podstiče razvoj digitalne ekonomije i društva i doprinosi približavanju Jedinstvenom digitalnom tržištu EU.

Uskoro jeftiniji roming u regionuDržavna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je na Ministarskom radnom ručku u Skoplju dogovoreno da će Regionalni sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana, biti potpisan u aprilu, na predstojećem drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu.

„Republika Srbija je posvećena učešću sa drugim partnerima na Zapadnom Balkanu u pripremama za evropske integracije i jedan od važnih koraka jeste snižavanje cena rominga“, izjavila je državna sekretarka, ističući da regionalno povezivanje podstiče razvoj digitalne ekonomije i društva i doprinosi približavanju Jedinstvenom digitalnom tržištu EU.

Ona je podsetila da je tekst Nacrta Sporazuma o smanjenju cena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, usaglašen i da definiše, između ostalog, regulisanje maloprodajnih i veleprodajnih cena.

Na skupu u Skoplju u organizaciji Ministarstva za informaciono društvo i administraciju Republike Severne Makedonije, učestvovali su, pored srpske delegacije i predstavnika zemlje domaćina, i ministri, državni sekretari i pomoćnici i zamenici ministara Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke, kao i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu i evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel.

Teme sastanka bile su osim novog regionalnog sporazuma o romingu, takođe i regionalni razvoj i istraživanje klauda, uključujući elektronske potpise, kao i saradnja u oblasti sajber bezbednosti. Najavljeno je osnivanje regionalnih trening centara za informacionu bezbednost, uzimajući u obzir kapacitete zemalja u regionu.

Ministar informacionog društva i administracije Severne Makedonije, Damjan Mančevski, izrazio je mogućnost potpisivanja i Sporazuma o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja između Srbije i Makedonije na predstojećem Samitu u Beogradu.

Sporazumom je predviđeno da kvalifikovane usluge od poverenja imaju jednako pravno dejstvo u zemljama potpisnicama, čime se omogućava olakšano, sigurnije i masovnije elektronsko poslovanje između tih zemalja.

Učesnici ministarskog sastanka u Skoplju prisustvovali su i otvaranju poslovno-tehnološkog akceleratora za mlade preduzetnike i inovatore i promociji Naučno-tehnološkog parka, u Centru za tehnološki transfer i inovacije INNOFEIT.

Ovom prilikom, Marija Gabriel, komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Evropske komisije, potvrdila je da očekuje da će Regionalni sporazum o romingu biti potpisan na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana koji se održava 4. i 5. aprila u Beogradu, ističući posvećenost Evropske komisije regionalnom povezivanju i podršci evropskim integracijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik