U domaći startap biznis uloženo 143 miliona evra

Bez autora
Feb 19 2019

Domaći startapovi privukli su 143 miliona evra investicija, pokazuje istraživanje za godišnji izveštaj Startap Genomea, koji se bavi analizom startapova širom sveta, ali stručnjaci smatraju da je ta suma mnogo veća.Procenjeno je da u Srbiji ima oko 200 startapova, a ispitani su isključivo oni tehnološki biznisi koji postoje manje od 10 godina i imaju stabilan poslovni model. Beograd je već i u stranim medijima prepoznat kao "budući evropski startap centar", što je ovo istraživanje i potvrdilo. Čak 22 odsto od ispitanih startapova je nastalo u proteklih godinu dana, dok je 50 odsto starije od dve godine.

U domaći startap biznis uloženo 143 miliona evraDomaći startapovi privukli su 143 miliona evra investicija, pokazuje istraživanje za godišnji izveštaj Startap Genomea, koji se bavi analizom startapova širom sveta, ali stručnjaci smatraju da je ta suma mnogo veća.

Procenjeno je da u Srbiji ima oko 200 startapova, a ispitani su isključivo oni tehnološki biznisi koji postoje manje od 10 godina i imaju stabilan poslovni model.

Beograd je već i u stranim medijima prepoznat kao "budući evropski startap centar", što je ovo istraživanje i potvrdilo. Čak 22 odsto od ispitanih startapova je nastalo u proteklih godinu dana, dok je 50 odsto starije od dve godine, preneo je Blic.

Najviše se bave gejmingom, Big datom i analitikom, te pametnim gradovima. Više od tri četvrtine njih već ima svoj proizvod i prodaje najčešće u Americi, 37 odsto, i Evropi 26 odsto.

Podaci Startup Genomea koriste se za uporednu analizu i za ukazivanje na snage i slabosti postojećih startap ekosistema. Učinak ekosistema razlaže se na faktore kao što su iskustvo, finansiranje, povezanost i slične na koje se direktno može uticati, on zapravo daje veoma bitne informacije za sve one koji imaju neki interes u razvoju određenog ekosistema.

Sve ovo za cilj ima podršku naprednim gradovima da ubrzaju razvoj svojih startap scena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik