Počela prva runda prebijanja duga

Bez autora
Feb 20 2019

Privrednici i javni sektor u Republici Srpskoj imaju šansu da dodatno smanje dugovanja kroz novu rundu multilateralne kompenzacije i cesije, koja je juče počela na Banjalučkoj berzi i završava u petak.Kroz 11 multilateralnih kompenzacija koje su do sada organizovane u Republici Srpskoj kompenzovano je oko 640 miliona maraka. Šansu da taj iznos bude značajnije uvećan privrednici imaju i u ovoj godini, jer je Vlada Srpske još u decembru 2018. godine donijela odluku o sprovođenju šest kompenzacija u ovoj godini, a koje bi prema planu trebalo da budu održane u februaru, aprilu, junu, avgustu, oktobru i decembru.

Počela prva runda prebijanja dugaPrivrednici i javni sektor u Republici Srpskoj imaju šansu da dodatno smanje dugovanja kroz novu rundu multilateralne kompenzacije i cesije, koja je juče počela na Banjalučkoj berzi i završava u petak.

Kroz 11 multilateralnih kompenzacija koje su do sada organizovane u Republici Srpskoj kompenzovano je oko 640 miliona maraka. Šansu da taj iznos bude značajnije uvećan privrednici imaju i u ovoj godini, jer je Vlada Srpske još u decembru 2018. godine donijela odluku o sprovođenju šest kompenzacija u ovoj godini, a koje bi prema planu trebalo da budu održane u februaru, aprilu, junu, avgustu, oktobru i decembru.

U Privrednoj komori RS, na čiju inicijativu je i pokrenuto prebijanje dugova, ističu da je multilateralna kompenzacija dala očekivan rezultat.

- Dijelom je smanjena nelikvidnost, kao gorući problem privrede. Međutim ima prostora za postizanje još boljih rezultata, ukoliko u proces budu uključeni svi akteri - rekao je za “Glas Srpske” portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Kroz dosadašnje kompenzacije banjalučka “Vitaminka” uspjela je da izmiri oko devet odsto ukupnog duga prema dobavljačima.

- Veoma je značajan ovaj sistem i do sada smo učestvovali u svakoj kompenzaciji. U četiri kompenzacije lani prebili smo 381.500 KM duga. Prijavili smo se i na prvu ovogodišnju kompenzaciju i očekujemo da će takođe biti veoma uspješna - rekla je finansijski direktor “Vitaminke” Nikolina Mićić.

Šansu da smanje dugovanja kroz ovaj sistem do sada su iskoristile i mnoge lokalne zajednice, pa je tako opština Istočno Novo Sarajevo do sada kompenzovala oko 400.000 maraka duga.

- U nedostatku sredstava na računima, a imajući u vidu povezanost u poslovanju sa više pravnih lica, multilateralne kompenzacije su odlična prilika da određena dugovanja budu izmirena - rekao je za “Glas Srpske” načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić i dodao da se ova lokalna zajednica prijavila i na prvu ovogodišnju kompenzaciju.

Zahvaljujući multilateralnim kompenzacijama opština Kotor Varoš do sada je izmirila 277.103 KM, a taj iznos uglavnom se odnosio na avansna plaćanja za poreze i doprinose.

- Taj sistem se pokazao do sada veoma opravdanim i za sve one koji imaju određena dugovanja kompenzacije su dobrodošle - rekao je načelnik te opštine Zdenko Sakan.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze, čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova. Poreska uprava RS zadužena je za kontrolu prijavljivanja obaveza i ima na raspolaganju kaznene mjere.
Zakon

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS. Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene, da bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unaprijeđen kompletan sistem.

Termini kompenzacija u 2019. godini

prva - 18. februar

druga - 22. april

treća - 17. jun

četvrta - 19. avgust

peta - 21. oktobar

šesta - 16. decembar

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik