BiH atraktivnija destinacija od Havaja i Novog Zelanda

Bez autora
Feb 20 2019

Brojni svjetski portali koji se bave promocijom međunarodnog turizma i zanimljivih putovanja, u posljednje vrijeme Bosnu i Hercegovinu stavljaju u sami vrh destinacija koje treba posjetiti. Tako je i jedan od najutjecajnijih američkih portala Matador Network našu zemlju svrstao u top 25 zemalja koje vrijedi posjetiti ove godine. Prema listi ovog portala, BiH se nalazi na devetom mjestu najpoželjnijih turističkih destinacija. Prve tri zemlje su Dominikanska Republika, Kanada i Tajvan, dok su iza naše zemlje popularne destinacije poput Tahitija, Havaja, Novog Zelanda, Čilea... S obzirom na to da su ranijih godina uglavnom, kada je u pitanju Balkan, preporučivali Crnu Goru i hrvatske primorske gradove, navode da BiH krije zanimljiva mjesta puna kulturno-historijskog naslijeđa koja vrijedi posjetiti.

BiH atraktivnija destinacija od Havaja i Novog ZelandaBrojni svjetski portali koji se bave promocijom međunarodnog turizma i zanimljivih putovanja, u posljednje vrijeme Bosnu i Hercegovinu stavljaju u sami vrh destinacija koje treba posjetiti. Tako je i jedan od najutjecajnijih američkih portala Matador Network našu zemlju svrstao u top 25 zemalja koje vrijedi posjetiti ove godine.

Tajnovito i mistično

Prema listi ovog portala, BiH se nalazi na devetom mjestu najpoželjnijih turističkih destinacija. Prve tri zemlje su Dominikanska Republika, Kanada i Tajvan, dok su iza naše zemlje popularne destinacije poput Tahitija, Havaja, Novog Zelanda, Čilea...

S obzirom na to da su ranijih godina uglavnom, kada je u pitanju Balkan, preporučivali Crnu Goru i hrvatske primorske gradove, navode da BiH krije zanimljiva mjesta puna kulturno-historijskog naslijeđa koja vrijedi posjetiti.

- Ne možemo se nasititi tajnovitih, mističnih balkanskih država, koje su došle na red nakon regionalnih ratova devedesetih godina. Stari historijski bh. gradovi smješteni su na brda, okruženi šumama... U poređenju s nekim od najpopularnijih turističkih mjesta u svijetu, BiH ostavlja dojam destinacije koju još nisu upoznali turisti – navodi se u tekstu.

Matador Network dotakao se, naravno, i ratnih dana, naglašavajući da su Sarajevo i Mostar nadaleko poznati kao gradovi s tragičnom historijom koja ih je zadesila u ne tako dalekoj prošlosti.

Spoj kultura

- Sarajevo predstavlja spoj različitih kultura i religija. Uspnite se na vrh Trebevića kako biste uživali u fantastičnom pogledu na grad, prije nego što posjetite njegove uličice. Zaputite se i u Muzej ratnog djetinjstva, a posjeta starom dijelu grada ne smije proći bez bureka i ćevapa - preporuka je ovog portala.

Također, podsjećaju da je Sari most u Mostaru bio srušen tokom rata. Navode da su njegovi ostaci izvučeni iz Neretve i ponovo ugrađeni u most.

Obilazak Sutjeske

Osim Sarajeva i Mostara, ovaj turistički portal preporučuje i obilazak Nacionalnog parka Sutjeske.

- Podjednako udaljen od Sarajeva i Mostara je najstariji bh. nacionalni park Sutjeska, okružen planinama, rijekama, vodopadima i idealan je za planinarenje, biciklizam i rafting. Nudi jednostavno uživanje u prirodnim ljepotama – navedeno je u opisu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik