Krajem aprila otvaranje evroazijskog tržišta za Srbiju

Bez autora
Feb 20 2019

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da bi krajem aprila Međuvladin savet trebalo da potvrdi otvaranje evroazijskog tržišta za Srbiju, koje broji više od 180 miliona potrošača. Ljajić je objasnio da će to srpskim proizvođačima omogućiti neograničen bescarinski izvoz voćne rakije, uz određene kvote vinjaka, sira i cigareta. On je podsetio na to da se o sporazumu sa Evroazijskom unijom pregovara dve i po godine, ocenivši da u ovom trenutku još nemamo kapacitet da zadovoljimo tako ogromno tržište, ali će sporazum biti podstrek da naši proizvođači prošire kapacitete.

Krajem aprila otvaranje evroazijskog tržišta za SrbijuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da bi krajem aprila Međuvladin savet trebalo da potvrdi otvaranje evroazijskog tržišta za Srbiju, koje broji više od 180 miliona potrošača.

Ljajić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) objasnio da će to srpskim proizvođačima omogućiti neograničen bescarinski izvoz voćne rakije, uz određene kvote vinjaka, sira i cigareta.

On je podsetio na to da se o sporazumu sa Evroazijskom unijom pregovara dve i po godine, ocenivši da u ovom trenutku još nemamo kapacitet da zadovoljimo tako ogromno tržište, ali će sporazum biti podstrek da naši proizvođači prošire kapacitete.

Ljajić je, govoreći o posledicama odluke Prištine da uvede 100 odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije, rekao da je reč o za 90 miliona evra manje plasiranoj robi na tržištu kosovske teritorije, i to za tri meseca od kada je ta mera stupila na snagu.

Prema njegovim rečima, srpska roba se pojavljuje i na kosovskom tržištu alternativnim kanalima ili kroz sivu ekonomiju, a deo robe ide tako što se naša roba prodaje Makedoncima koji je onda reeksportuju na Kosovo.

Takođe, potpredsednik Vlade je najavio da se početkom aprila očekuje sporazum o manjoj ceni rominga, koji će, pored Makedonije, Crne Gore i BiH, ovog puta uključiti i Albaniju i Kosovo i Metohiju.

On je izrazio očekivanje da se u doglednom vremenu snize cene rominga i sa zemljama EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik