BiH i Srbija imaju 10 posto svjetskih rezervi litija

Bez autora
Feb 21 2019

Višegodišnja geološka istraživanja koja vodi svjetska rudarska kompanija „Rio Tinto“ rezultirala su pronalaskom novog minerala bora i litija, poznatijeg kao jadarit. Zbog visoke koncentracije litija u jadaritu područje Jadar na granici Srbije i BiH spada u unikatno nalazište litija svjetskih razmjera i značaja.I Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, prije dva dana govorio je o informacijama o nalazištu litija. Kod Loznice se nalazi deset posto svjetskih rezervi litijuma, što je fantastično bogatstvo za našu zemlju. To bi bio strašan bum koji bi mnogo značio za Podrinje, ne samo s naše strane nego i za Republiku Srpsku i dobar dio BiH, kazao je Vučić.

BiH i Srbija imaju 10 posto svjetskih rezervi litijaVišegodišnja geološka istraživanja koja vodi svjetska rudarska kompanija „Rio Tinto“ rezultirala su pronalaskom novog minerala bora (B) i litija (Li), poznatijeg kao jadarit. Zbog visoke koncentracije litija u jadaritu područje Jadar na granici Srbije i BiH spada u unikatno nalazište litija svjetskih razmjera i značaja.

I Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, prije dva dana govorio je o informacijama o nalazištu litija.

Svjetske rezerve

- Kod Loznice se nalazi deset posto svjetskih rezervi litijuma, što je fantastično bogatstvo za našu zemlju. To bi bio strašan bum koji bi mnogo značio za Podrinje, ne samo s naše strane nego i za Republiku Srpsku i dobar dio BiH - kazao je Vučić.

Litij se koristi za pravljenje litij-jonskih baterija za mobilne telefone i laptope, a bit će sve traženiji zbog sve veće proizvodnje električnih automobila.

Koliko je značajan, govore procjene stručnjaka da bi evropsko tržište baterija 2025. godine moglo vrijediti 250 milijardi eura. Jedna od prepreka mogla bi biti tehnološki kompliciran proces razdvajanja litija od ostalih 25 sastojaka iskopane rude.

Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, jučer nam je kazao da izjave predsjednika Srbije nisu date napamet i da su u potpunosti tačne.

- Radi se o nalazištima ne samo u Podrinju nego u cijeloj BiH. Fridrih Kacer (Fridrich Katzer), jedan od najznačajnijih geologa u BiH još u vrijeme Austro-Ugarske, rekao je: „BiH je zemlja izuzetno bogata rudama i mineralima.“ Kada je u pitanju litij, ima ga i na teritoriji Domaljevca, Šamca, dijelu srednje Bosne – kaže Gutić.

Formirana kompanija

On dodaje da tuzlanski fakultet još od šezdesetih godina prošlog stoljeća radi geološka kartiranja kompletne BiH.

- Posjedujemo sve podatke. Znamo da su za litij u Podrinju zainteresirane neke njemačke kompanije. U BiH je već formirana firma uz preporuku kompanije „Thyssen“ iz Njemačke, upravo za ova nalazišta - kaže Gutić.

Najave predsjednika Vučića i stavovi stručnjaka ohrabrujući su za međudržavni projekt od kojeg bi imale koristi obje zemlje. U prilog realizaciji megaprojekta ide i činjenica da je Srbija dobila status nosioca projektnih aktivnosti.

I Brnabić lobirala za otvaranje rudnika

Ana Brnabić, premijerka Srbije, tokom nedavne posjete Londonu lobirala je za otvaranje rudnika litija u Podrinju.

Kompanija „Rio Tinto“ kontrolira velika nalazišta litija u Argentini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik