Zeničko-dobojski kanton je lider u proizvodnji maline i pilećeg mesa

Bez autora
Mar 03 2019

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona u 2018. realiziralo je programe subvencija za poticaj razvoja u poljoprivrednoj proizvodnji za koje je izdvojeno 2,76 miliona KM ili 92,28 posto u odnosu na planiranih tri miliona KM. Prema izvještaju o utrošku sredstava kojeg je usvojila Vlada ZDK-a, mjere poticaja realizirane su kroz podršku animalnoj i biljnoj proizvodnji, podršku prerađivačima i otkupljivačima poljoprivrednih proizvoda, te kapitalnim ulaganjima i projektima u poljoprivredi. Na ime podrške za animalnu proizvodnju izdvojeno je 950.000 KM. Biljna proizvodnja podržana je sa 1.207.000 KM. Prerada i otkup poljoprivrednih proizvoda subvencionirana je sa 436.000 KM.

Zeničko-dobojski kanton je lider u proizvodnji maline i pilećeg mesaMinistarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona u 2018. realiziralo je programe subvencija za poticaj razvoja u poljoprivrednoj proizvodnji za koje je izdvojeno 2,76 miliona KM ili 92,28 posto u odnosu na planiranih tri miliona KM.

Prema izvještaju o utrošku sredstava kojeg je usvojila Vlada ZDK-a, mjere poticaja realizirane su kroz podršku animalnoj i biljnoj proizvodnji, podršku prerađivačima i otkupljivačima poljoprivrednih proizvoda, te kapitalnim ulaganjima i projektima u poljoprivredi.

Na ime podrške za animalnu proizvodnju izdvojeno je 950.000 KM. Biljna proizvodnja podržana je sa 1.207.000 KM. Prerada i otkup poljoprivrednih proizvoda subvencionirana je sa 436.000 KM.

Podrška otkupljivačima/prerađivačima mlijeka iznosila je 213.000 KM, otkupljivačima i prerađivačima pilećeg mesa 60.000 KM, otkupljivačima jagodičastog voća 65.000 KM, dok je podrška otkupljivačima jagodičastog voća koji vrše zamrzavanje iznosila 75.000 KM.

Kapitalna ulaganja u poljoprivredi podržana su sa 29.000 KM, dok je na ime podrške projektima izdvojeno 75.5000 KM.

U periodu 2015 - 2018. godina za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji izdvojeno je 10 miliona KM, a godišnji budžet za ove namjene je udvostručen, ali pokazatelji sa terena ponajbolje ilustruju postignute efekte korištenja sredstava poticaja, saopćeno je iz ZDK-a.

Resorni ministar Himzo Smajić je kazao da je ostvaren značajan napredak kod proizvodnji koje su prepoznate kao perspektivne u ZDK-u, kao što su proizvodnja jagodičastog voća, peradarskoj proizvodnji, proizvodnji mlijeka, kao i proizvodnji u plastenicima i staklenicima.

Naveo je da je povećan je broj poljoprivrednih obrta, a broj registrovanih farmi muznih grla je za četiri godine utrostručen. Isplata poticaja je ubrzana, a značajno je povećan i broj poljoprivrednih proizvođača koji dobijaju poticaje.

- Zeničko-dobojski kanton je lider u proizvodnji maline i pilećeg mesa. Stoga ćemo i u narednom periodu raditi na unapređenju uslova za bavljenje poljoprivredom, a time i većim zapošljavanjem, kazao je Smajić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik