Eterično ulje iz BiH stiglo i na Novi Zeland, u Nikaragvu...

Bez autora
Mar 11 2019

U 2018. godini sektor ljekovitog bilja, eteričnih ulja, šumskih plodova i meda zabilježio je rast izvoza od osam posto, prvenstveno zahvaljujući povećanom izvozu šumskih gljiva, rečeno je na prezentaciji vanjskotrgovinske razmjene BiH za ove sektore koji je u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom održan u ponedjeljak u VTK BiH. Kako je istaknuto u protekloj godini ovi sektori su zabilježili 39 miliona KM ukupnog izvoza, dok je uvoz iznosio 17 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 235 posto, odnosno na jednu KM uvoza u ovom sektoru izvozimo 2,35 KM, istakao je Begović. Kako je istaknuto ovom prilikom došlo je do očekivanog pada u izvozu eteričnih ulja, s obzirom na pad cijena ulja od smilja, ali je izvoz u toj kategoriji veći od sedam miliona KM.

Eterično ulje iz BiH stiglo i na Novi Zeland, u Nikaragvu...U 2018. godini sektor ljekovitog bilja, eteričnih ulja, šumskih plodova i meda zabilježio je rast izvoza od osam posto, prvenstveno zahvaljujući povećanom izvozu šumskih gljiva, rečeno je na prezentaciji vanjskotrgovinske razmjene BiH za ove sektore koji je u saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom održan u ponedjeljak u VTK BiH.

Kako je istaknuto u protekloj godini ovi sektori su zabilježili 39 miliona KM ukupnog izvoza, dok je uvoz iznosio 17 miliona KM.

- Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 235 posto, odnosno na jednu KM uvoza u ovom sektoru izvozimo 2,35 KM, istakao je Begović.

Kako je istaknuto ovom prilikom došlo je do očekivanog pada u izvozu eteričnih ulja, s obzirom na pad cijena ulja od smilja, ali je izvoz u toj kategoriji veći od sedam miliona KM.

Mirko Bošković, iz VTK BiH, naglasio je kako je pad izvoza kompenziran povećanjem broja tržišta na koja se ova ulja izvoze, te sa 15 tržišta na koja smo izvozili 2015. danas eterično ulje izvozimo na 35 svjetskih tržišta.
image

- S ponosom možemo reći da je eterično ulje iz BiH stiglo i na daleki Novi Zeland, u Nikaragvu, Vijetnam, kazao je Bošković, dodajući da će VTK BiH u narednom periodu raditi da poveća vidljivost eteričnih ulja i na tržištima SAD-a i Kine.

Inače, kada su u pitanju tržišta, plasman je ostvaren u 44 zemlje širom svijeta, uz dominaciju tržišta Evropske unije, a i dalje gljive dominiraju uvozom i izvozom.

Tako je prošle godine izvezeno 20,5 miliona KM gljiva, dok je uvoz iznosio 7,7 miliona KM, a kada je u pitanju ljekovito bilje izvoz je porastao za 2 miliona u 2018 u odnosu na 2017. godinu.

- Kada je u pitanju med u 2018. izvezli smo 9 tona, a uvezli 275 tona. Ono što je zanimljivo jeste da je izvozna cijena meda 18,5 KM dok smo kilogram uvoznog meda u prosjeku plaćali 7,4 KM. Najniža cijena uvoznog meda je iznosila svega 3,29 KM što dovodi u pitanju kvalitet tog meda, istakao je Begović.
Alema Pendek

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik