BiH na pragu Svjetske trgovinske organizacije

Bez autora
Mar 18 2019

Tek u zadnje tri godine su napravljeni konkretni ključni pomaci, u dvadesetogodišnjim naporima da Bosna i Hercegovina postane dio Svjetske trgovinske organizacije, i sada smo pred samim ciljem, ocijenjeno je na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erika Nelsona.Za Bosnu i Hercegovinu članstvo u WTO je velika razvojna šansa jer znači značajno podizanje rejtinga zemlje i donosi i investicije, istakao je američki ambasador. Šarović je informisao ambasadora da su pregovori sa svim zemljama uspješno završeni te da je za potpisivanje spremna i Rusija, kao jedina preostala zemlja za zaključenje ugovora.

BiH na pragu Svjetske trgovinske organizacijeTek u zadnje tri godine su napravljeni konkretni ključni pomaci, u dvadesetogodišnjim naporima da Bosna i Hercegovina postane dio Svjetske trgovinske organizacije (WTO), i sada smo pred samim ciljem, ocijenjeno je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erika Nelsona.

Za Bosnu i Hercegovinu članstvo u WTO je velika razvojna šansa jer znači značajno podizanje rejtinga zemlje i donosi i investicije, istakao je američki ambasador.

Šarović je informisao ambasadora da su pregovori sa svim zemljama uspješno završeni te da je za potpisivanje spremna i Rusija, kao jedina preostala zemlja za zaključenje ugovora.

"Odluka o kvaliteti tečnih naftnih goriva, kao posljednja prepreka za dobijanje zelenog svjetla za članstvo BiH u WTO, je pripremljena i spreman sam da je svakog momenta uputim na usvajanje. Problem je što još uvijek nemamo pozitivno mišljenje entiteta. Osim pristupanja WTO, usvajanje Odluke bi donijelo evropske standarde u kvaliteti goriva, čistiju životnu sredinu i uređenje naftnog tržišta", rekao je Šarović.

Nelson je čestitao Šaroviću na preduzetim naporima da se u BiH održi najveći ekonomski skup, EBRD skupština guvernera, investiciona konferencija koja će BiH od 7. do 9. maja staviti u fokus svjetske javnosti.

"Ovo je velika prilika za BiH da predstavi svoj potencijal  i napravi ekonomski pomak", istakao je ambasador Nelson.

Zajednički stav je da za BiH najvažnije da se ekonomija i razvoj stave iznad političkih manipulacija

"Siromaštvo je to koje našu zemlju gura u sukobe i nazadovanja. Istovremeno, siromaštvo je najbolji teren za političare, kampanje i dobijanje povjerenja birača. Razvoj je jedina čarobna riječ koja izvlači zemlju iz ove političke 'baruštine'", zaključio je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik