USAID osigurao 540.000 KM za biznise žena iz marginaliziranih grupa

Bez autora
Mar 19 2019

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa devet lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini osigurao je oko 540.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa.Ugovori o saradnji bit će potpisani sa načelnicima devet općina 20. marta u Sarajevu. Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene iz Živinica, Žepča, Lopara, Prozor-Rame, Berkovića, Lukavca, Istočne Ilidže, Foče i Novog Grada.

USAID osigurao 540.000 KM za biznise žena iz marginaliziranih grupaUSAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa devet lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini osigurao je oko 540.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa.

Ugovori o saradnji bit će potpisani sa načelnicima devet općina 20. marta u Sarajevu.

Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene iz Živinica, Žepča, Lopara, Prozor-Rame, Berkovića, Lukavca, Istočne Ilidže, Foče i Novog Grada.

Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada podržano 96 biznisa.

Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda vidljivi su kroz održive biznise koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta.

Potpisivanju ugovora prisustvovat će načelnici općina, zamjenica ambasadora Sjedinjenjih Američkih Država u BiH Ellen Germain, direktor Misije Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID) za Bosnu i Hercegovinu Peter Duffy, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama Jasmin Bešić, te žene koje su pokrenule biznise i uspješno ih realizuju.

Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih Kult.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik