Veliki poreski obveznici duguju 34,5 miliona eura

Bez autora
Mar 19 2019

Ukupan dug velikih poreskih obveznika, kojih trenutno ima 254, iznosi 34,5 miliona eura, pokazuju podaci Poreske uprave koji se odnose na kraj prošle godine. Od ukupnog duga, 71 odsto odnosi se na tri ključna velika poreska obveznika u državnom vlasništvu – Montenegro Airlines sa dugom od 19,8 miliona eura, Željeznički prevoz sa 4,3 miliona duga i Montecargo sa 455,3 hiljade eura duga, što je ukupno 24,5 miliona. U izvještaju je navedeno da menadžerski tim sektora za velike poreske obveznike nije u mogućnosti da preduzima mjere kod te tri kompanije zbog njihovog strateškog značaja, kao i da se odluke u vezi sa njima moraju donijeti na većem nivou Ministarstva finansija i Vlade.

Veliki poreski obveznici duguju 34,5 miliona euraUkupan dug velikih poreskih obveznika, kojih trenutno ima 254, iznosi 34,5 miliona eura, pokazuju podaci Poreske uprave koji se odnose na kraj prošle godine.

„Od ukupnog duga, 71 odsto odnosi se na tri ključna velika poreska obveznika u državnom vlasništvu – Montenegro Airlines (MA) sa dugom od 19,8 miliona eura, Željeznički prevoz sa 4,3 miliona duga i Montecargo sa 455,3 hiljade eura duga, što je ukupno 24,5 miliona“, navodi se u izvještaju o radu PU.

Dan piše da je u izvješštau navedeno da menadžerski tim sektora za velike poreske obveznike nije u mogućnosti da preduzima mjere kod te tri kompanije zbog njihovog strateškog značaja, kao i da se odluke u vezi sa njima moraju donijeti na većem nivou Ministarstva finansija i Vlade.

Realan dug bez kamate, kada se izuzmu tri državne kompnije, kao i tehnički problemi IT iznosi 9,97 miliona EUR i odnosi se na 14 velikih poreskih obveznika ili 5,9 odsto.

Od navedenog broja velikih poreskih obveznika sedam su sa ozbiljnim rizikom i u kontinuitetu se vode kao dužnici ne samo po osnovu neblagovremenog plaćanja tekućih obaveza, već i u dijelu neblagovremenog podnošenja poreskih prijava, kao i zbog neblagovremenog izmirivanja rata po reprogramu.

„Zbog starosti i visine duga, neophodno je utvrditi adekvatne mjere naplate, jer se radi o poreskim obveznicima koji imaju značajnu imovinu. Preostalih sedam velikih poreskih obveznike imaju kratkoročan dug i nijesu rizični sa aspekta starosti duga“, navodi se u izvještaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik