Vlasnici MHE prošle godine dobili 12,5 miliona KM podsticaja

Bez autora
Mar 19 2019

Građani Republike Srpske dali su u zadnje tri godine više od 28 miliona maraka vlasnicima malih hidroelektrana po osnovu naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.Samo u prošloj godini vlasnici MHE dobili su 12,5 miliona KM. Ministarstvo energetike i rudarstva RS objavilo je pregled pravnih i fizičkih lica koja su koristila podsticaj za proizvodnju električne energije u malim hidroelektranama od 2016. do 2018. godine.

Vlasnici MHE prošle godine dobili 12,5 miliona KM podsticajaGrađani Republike Srpske dali su u zadnje tri godine više od 28 miliona maraka vlasnicima malih hidroelektrana po osnovu naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Samo u prošloj godini vlasnici MHE dobili su 12,5 miliona KM.

Ministarstvo energetike i rudarstva RS objavilo je pregled pravnih i fizičkih lica koja su koristila podsticaj za proizvodnju električne energije u malim hidroelektranama od 2016. do 2018. godine.

Iz spiska je vidljivo da je u prošloj godini proizvođačima struje iz malih hidrolektrana odobreno 12,5 miliona KM podsticaja, koji svaki mjesec uz račune za struju plaćaju građani RS, u 2017. godini isplaćeno je 7,9 miliona KM podsticaja, a godinu ranije osam miliona maraka.

U prošloj godini podsticaj je dobila 21 firma za 27 malih hidroelektrana, a najveći iznos odobren je firmi „Hidroinvest“ iz Rogatice. Za proizvodnju struje iz dvije male hidroelektrane ovoj firmi lani je odobreno više od tri miliona KM.

Slijedi je firma „EHE“ kojoj je za dvije MHE odobreno oko dva miliona KM, zatim zavisno preduzeće „Elektoprivrede RS“ – „Elektrodistribucija” Pale kojoj je odobren podsticaj od 1,7 miliona KM, te firma „Eling MHE“ koja je za dvije male HE dobila 1,4 miliona KM.

Iako su sve češće mogu čuti ocjene da uspostavljeni sistem koncesionih naknada i podsticaja za male hidroelektrane u BiH nije dobar i da nema ekonomsku opravdanost, Srpska će i dalje nastaviti da subvencioniše proizvodnju struje iz malih hidroelektrana.

Iako je direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović najavljivao da će se ukinuti podsticaji za male hidroelektrane, Narodna skupština RS je nedavno po hitnom postupku, na prijedlog Vlade izmijenila Zakon o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji te je umjesto za MHE, ukinut podsticaj za vjetroelektrane koje su za prirodu znatno manje štetne.

Pregled pravnih i fizičkih lica koja su koristila podsticajna sredstva za proizvodnju električne energije u malim hidroelektranama za period 2016 – 2018. godina:

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik