Brišu 1.121 preduzeće

Bez autora
Mar 19 2019

Uprava za indirektno oporezivanje BiH započela je proces deregistracije 1.121 poreskog obveznika koji nisu podnijeli zahtjev za korišćenje elektronskih usluga, a oni koji imaju dugovanja prije brisanja iz sistema moraće da izmire sve obaveze kako bi izbjegli prinudnu naplatu.Prijave PDV-a i akcizne prijave u pisanoj formi u BiH su ove godine otišle u prošlost, a poreski i akcizni obveznici ih sada podnose elektronskim putem. Da bi mogli izvršiti tu obavezu, privrednici su bili dužni da se registruju za korišćenje elektronskih usluga UIO.

Brišu 1.121 preduzećeUprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH započela je proces deregistracije 1.121 poreskog obveznika koji nisu podnijeli zahtjev za korišćenje elektronskih usluga, a oni koji imaju dugovanja prije brisanja iz sistema moraće da izmire sve obaveze kako bi izbjegli prinudnu naplatu.

Prijave PDV-a i akcizne prijave u pisanoj formi u BiH su ove godine otišle u prošlost, a poreski i akcizni obveznici ih sada podnose elektronskim putem. Da bi mogli izvršiti tu obavezu, privrednici su bili dužni da se registruju za korišćenje elektronskih usluga UIO.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević rekao je da se do sada za te usluge registrovao 44.761 privrednik, dok njih 1.121 nije podnijelo zahtjev za registraciju na e-Portal.

- Neki od tih obveznika koji se nisu registrovali su već u procesu brisanja iz Jedinstvenog registra obveznika indirektnih poreza, a postupak deregistracije biće pokrenut i za preostale - istakao je Kovačević. Naveo je da je riječ o poreskim obveznicima koji duže vrijeme nemaju promet i podnose poreske prijave sa nulom.

- Inspektori će u procesu deregistracije na terenu detaljno prekontrolisati poslovanje tih subjekata. Oni koji su u potpunosti izmirili svoje obaveze biće brisani iz sistema, a oni koji imaju bilo kakva dugovanja moraće da to plate ili će se pokrenuti postupak prinudne naplate - rekao je Kovačević i pojasnio da su svi oni koji su željeli da ostanu u sistemu bili dužni da se prijave na elektronske usluge bez obzira što ne posluju i na taj način nastave podnositi poreske prijave sa nulom.

Kovačević je istakao da će se na taj način iz sistema iščistiti svi oni koji su se godinama vodili kao obveznici, a nisu obavljali djelatnost.

- Zahvaljujući tome imaćemo realne podatke o broju poreskih obveznika koji stvarno posluju - dodao je Kovačević.

On je istakao da su uvođenjem elektronskih usluga ostvarene brojne prednosti kako za UIO, tako i za privrednike.

- Uprava je ostvarila smanjenje troškova štampanja i distribucije papirnih prijava, jer su se u prethodnom periodu poreske prijave dostavljale obveznicima na adrese, a izvršena je i preraspodjela ljudskih resursa u Sektoru za poreze. Takođe, privrednici lakše i brže ispunjavanju poreske obaveze, te imaju uvid u svoje podatke na poreskoj kartici i u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza svih sedam dana nedjeljno, 24 časa dnevno - dodao je Kovačević.

Nove pogodnosti

Ratko Kovačević je istakao da će u narednom periodu poreski obveznici imati mogućnost da elektronskim putem dostave zahtjev za izdavanje uvjerenja o izmirenim poreskim obavezama, bez potrebe da ga dostavljaju lično ili šalju poštom na adrese regionalnih centara Uprave.

- U cilju veće transparentnosti i bolje kontrole u narednom periodu planiramo da uvedemo i obavezu dostavljanja određenih podataka iz KUF-a i KIF-a elektronskim putem - dodao je Kovačević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik