Fabrika duhana Mostar prodata za mizernih 3,5 miliona KM

Bez autora
Mar 20 2019

Nekretnine Fabrike duhana Mostar, jednog od četiri najstarija preduzeća u BiH, u kojem Federalna vlada raspolaže sa 67 posto državnog kapitala, prodate su jučer putem javnog nadmetanja u Općinskom sudu Mostar za svega 3,5 miliona KM! Od ovog nekadašnjeg giganta uz koji su vezane generacije Mostaraca, ostao je samo kostur. Prije šest godina su povjerioci, uglavnom radnici, sve mašine koje su korištene u procesu proizvodnje cigareta prodali za svega 1.176 346 KM, a jučer su upravna zgrada u ulici Maršala Tita i prateći objekti koji se protežu na 20 dunuma zemlje prodati za mizeran iznos.

Fabrika duhana Mostar prodata za mizernih 3,5 miliona KMNekretnine Fabrike duhana Mostar (FDM), jednog od četiri najstarija preduzeća u BiH, u kojem Federalna vlada raspolaže sa 67 posto državnog kapitala, kako „Dnevni avaz“ pouzdano saznaje, prodate su jučer putem javnog nadmetanja u Općinskom sudu Mostar za svega 3,5 miliona KM! 

Od ovog nekadašnjeg giganta uz koji su vezane generacije Mostaraca, ostao je samo kostur. Prije šest godina su povjerioci, uglavnom radnici, sve mašine koje su korištene u procesu proizvodnje cigareta prodali za svega 1.176 346 KM, a jučer su upravna zgrada u ulici Maršala Tita i prateći objekti koji se protežu na 20 dunuma zemlje prodati za mizeran iznos.

Upravo su zbog niske cijene na ročištu, kako saznajemo, reagirali pravni zastupnici nekadašnjih radnika, njih 130, kao i brojnih pravnih subjekata koji potražuju dug od bivšeg FDM-a.

Svi su, rečeno nam je, zahtijevali da se prodaja oglasi neuspjelom. Jer, samo potraživanja od Porezne uprave iznose blizu deset miliona s kamatama, dok su potraživanja ostalih povjerilaca devet miliona KM!

No, donesena je sudska odluka da kompleks FDM-a bude prodat po cijeni od 3,5 miliona KM, koju je kao najpovoljniju ponudilo preduzeće TPV iz Zenice.

Procijenjena vrijednost kompleksa FDM-a iznosila je čak 21 milion.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik