Za kupovinu nove opreme i alata milijardu dinara

Bez autora
Mar 21 2019

Pomoćnica ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović Jovanović izjavila je da je Ministarstvo privrede obezbedilo za ovu godinu milijardu dinara za bespovratna sredstva za kupovinu nove opreme i alata za mala i mikro preduzeća i zadruge.Obradović Jovanović je istakla da je to dva puta više nego što je u te svrhe odvojeno u prethodnoj godini. Interesovanje privrednika u 2018. godini za ovaj program bilo je veliko, zbog čega je Ministarstvo obezbedilo i dodatna bespovratna sredstva, istakla je ona i objasnila da program predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava u iznosu od 25 odsto, učešće klijenta od pet odsto, dok se ostatak finansira povoljnim kreditom partnerskih banaka.

Za kupovinu nove opreme i alata milijardu dinaraPomoćnica ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović Jovanović izjavila je da je Ministarstvo privrede obezbedilo za ovu godinu milijardu dinara za bespovratna sredstva za kupovinu nove opreme i alata za mala i mikro preduzeća i zadruge.

Obradović Jovanović je, gostujući na TV Kopernikus, istakla da je to dva puta više nego što je u te svrhe odvojeno u prethodnoj godini.

Interesovanje privrednika u 2018. godini za ovaj program bilo je veliko, zbog čega je Ministarstvo obezbedilo i dodatna bespovratna sredstva, istakla je ona i objasnila da program predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava u iznosu od 25 odsto, učešće klijenta od pet odsto, dok se ostatak finansira povoljnim kreditom partnerskih banaka.

Prema njenim rečima, suština je da je kroz ovaj program omogućeno da se povoljno dođe do nove proizvodne opreme, a ono što je novo je da na ovaj način može da se finansira i kupovina građevinske mehanizacije.

Obradović Jovanović je napomenula da iznos bespovratnih sredstava po korisniku može da bude maksimalno pet miliona dinara.

Program je posebno interesantan, jer je jedino potrebno sredstvo obezbeđenja zaloga na opremu koja se nabavlja. Samim tim, i oni preduzetnici koji su već opteretili imovinu hipotekom ili koji to iz bilo kojih razloga ne žele, mogu da zanove mašine, rekla je ona, dodajući da je ceo proces brz, te od podnošenja zahteva do donošenja odluke ne prođe više od desetak dana.

Druga važna stvar, prema njenim rečima, jeste da ne postoji bodovanje, pa svi koji ispunjavaju uslove konkursa i koji mogu da dobiju kredit od banke, mogu da računaju i na sredstva Ministarstva privrede.

Obradović Jovanović je istakla da ovo nije jedini program koji Ministarstvo realizuje, osvrnuvši se na razvojni program koji se sprovodi u saradnji sa Fondom za razvoj i putem kojeg takođe može da se nabavi oprema uz kombinaciju bespovratnih sredstava i kredita ili da se ulaže u izgradnju proizvodnih kapaciteta.

Cilj nam je da imamo kontinuirano otvorene programe i da privreda može stabilno da računa na podršku Ministarstva, zaključila je Obradović Jovanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik