Nemačke kompanije otvorile vrata za saradnju

Bez autora
Mar 21 2019

Nemačka peti put traži dobavljače iz Srbije. Više od 50 kompanija iz te zemlje zainteresovano je za saradnju sa srpskim preduzećima. Tu nemačku inicijativu sprovodi Nemačko-srpska privredna komora i računaju na veliki potecijal domaćih preduzeća. Nemačke kompanije otvorile su vrata za saradnju sa domaćim preduzećima metaloprerađivačkog i elektro-sektora, auto-industrije, prerade i proizvodnje plastike. U Nemačko-srpskoj privrednoj komori očekuju dobar odziv. Ugovore ne zaključuju baš sve kompanije koje se prijave, ali one koje sklope ugovor sa nemačkim kompanijama, sa njima ostvaruju dugoročnu saradnju, navodi direktor Nemačko-srpske komore Martin Knap.

Nemačke kompanije otvorile vrata za saradnjuNemačka peti put traži dobavljače iz Srbije. Više od 50 kompanija iz te zemlje zainteresovano je za saradnju sa srpskim preduzećima. Tu nemačku inicijativu sprovodi Nemačko-srpska privredna komora i računaju na veliki potecijal domaćih preduzeća.

Nemačke kompanije otvorile su vrata za saradnju sa domaćim preduzećima metaloprerađivačkog i elektro-sektora, auto-industrije, prerade i proizvodnje plastike. U Nemačko-srpskoj privrednoj komori očekuju dobar odziv.

"Ugovore ne zaključuju baš sve kompanije koje se prijave, ali one koje sklope ugovor sa nemačkim kompanijama, sa njima ostvaruju dugoročnu saradnju", navodi direktor Nemačko-srpske komore Martin Knap.

Dodaje da se broj zaključenih ugovora više nego udvostručio.

Smedervska firma "Meteh" je dobar primer te saradnje. Već tri godine nemačkim partnerima farmaceutske i medicinske delatnosti isporučuje metalne delove za mašine za pakovanje, a dobavljači su i za kompanije u železničkoj idustriji.

"Meteh" traži nove radnike, jer iz ove firme računaju na širenje poslova sa Nemcima.

"Oni ne prave partnere na kratke staze. Oni traže partnere koji će biti tu 10 do 15 godina i to je nešto što mi možemo da pružimo – traže dobavljače koji mogu da pruže kvalitet i koji mogu da pruže uslugu", ističe komercijalni direktor "Meteha" Aleksandar Jovanovć.

Nemačka traži dobavljače u mnogim zemljma regiona, međutim, srpska preduzeća koja se odazivaju na tu Inicijativu uvek su najbrojnija, a oni koji postanu dobavljači obezbeđuju stabilno poslovanje.

"Imam u vidu neke kompanije iz Kragujevca koje su pre dve godine potpisale ugovor i krenule u saradnju sa jednom nemačkom kompanijom, duplirale ili čak utrostručile svoj poslovni prihod zahvaljujući tom poslu", navodi Ana Radonjić iz Privredne komore Srbije.

Martin Knap prepoznaje nemačko-srpsku saradnju kao obostranu korist.

"Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača veoma je važna za srpski izvoz, ali i nemačke kompanije, na taj način u kratkom roku pronalaze potrebne dobavljače. To je korist za obe zemlje", smatra direktor Nemačko-srpske privredne komore.

Potencijalni dobavljači mogu se prijaviti do 29. marta, a oni koji prođu kvalifikacije već 6. juna u Dortmundu razgovaraće sa nemačkim partnerima i o konkretnim poslovima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik