Centar za otkup meda u Rači uticaće na sigurnu cenu

Bez autora
Mar 31 2019

Pogon za prikupljanje i plasman meda u Rači omogućiće pčelarima u Srbiji siguran otkup i cenu bez posrednika, a u njemu će se posebno pakovati med kako za naše tako i za inostrano tržište. Otvaranje pogona očekuje se u julu, a nakon toga trebalo bi da stignu i prve količine meda za koju pčelari tvrde da će biti veća jer ovogodišnji vremenski uslovi pogoduju pčelama i dobroj paši. Za pčelare i pčelarske organizacije u Srbiji ova godina, pored dobrih vremenskih prilika koje pogoduju pčelama i paši, prelomna je i zbog završetka radova na izgradnji pogona za prikupljanje i plasman meda u Rači, pod nazivom „Naš med".

Centar za otkup meda u Rači uticaće na sigurnu cenuPogon za prikupljanje i plasman meda u Rači omogućiće pčelarima u Srbiji siguran otkup i cenu bez posrednika, a u njemu će se posebno pakovati med kako za naše tako i za inostrano tržište.

Otvaranje pogona očekuje se u julu, a nakon toga trebalo bi da stignu i prve količine meda za koju pčelari tvrde da će biti veća jer ovogodišnji vremenski uslovi pogoduju pčelama i dobroj paši.

Za pčelare i pčelarske organizacije u Srbiji ova godina, pored dobrih vremenskih prilika koje pogoduju pčelama i paši, prelomna je i zbog završetka radova na izgradnji pogona za prikupljanje i plasman meda u Rači, pod nazivom „Naš med".

„To je jedina šansa da mi pčelari možemo dalje da radimo i razvijamo broj košnica, da povećamo proizvodnju meda i sigurno na stranom tržištu će taj med biti dobro plasiran jer je izuzetnog kvaliteta. Ova godina bi trebala da bude dobra i ukoliko se ovako nastavi i ukoliko budu dobre vremenske prilike kada cveta bagrem, ako budu tople noći i kiše, trebala bi da bude dobra godina za med", kaže Milosav Stevanović, pčelar, opština Rača.

Trenutna prosečna otkupna cena na tržištu kreće se od 3,5 do 4,2 evra po kilogramu meda.

Centar za otkup meda u Rači uticaće i na sigurnu cenu i plasman ovog proizvoda.

„S obzirom na tradiciju, na podneblje, na reljef, na izolovanost pčelinjih paša, na prisustvo medonosnog bilja a i na geografski položaj u Srbiji po prirodi stvari ispada da je baš u Rači trebao pogon i da bude. Mi upravo gradimo ovaj pogon jer želimo da kroz otkupnu cenu koja će biti isplaćena pčelarima, članovima Saveza pčelara Srbije, povećamo njihov dohodak i njihov prihod", kaže Dragan Milovanović, pčelar i predsednik Društva pčelara Karađoređevo Trmčište u Rači.

„Ovo je veliki projekat i veoma je od velikog značaja za sve pčelare u Srbiji jer će oni konačno moći da plasiraju svoj med bez posrednika na tržištu što će omogućiti ne samo bolju cenu nego i bolju poziciju na svetskom tržištu za srpski med koji je već poznat ali ne onoliko koliko zaslužuje. Mi jednostavno tražimo i nova tržišta", kaže Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Vlada Republike Srbije podržala je projekat Saveza pčelarskih organizacija. U vlasništvu Saveza je 76 odsto pogona dok ostatak dele sa lokalnom samoupravom u Rači.

„Ja se nadam da ćemo u julu otvoriti i sam pogon i da će se u Rači sav med, naš originalni srpski med garantovanog kvaliteta i garantovanog porekla slivati ovde u Rači, a onda iz Rače na tržište Republike Srbije, ali takođe mislim i da će uspešno ići u izvoz", kaže Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije.

„Cilj jeste da velika količina meda kroz udruženje završi u Rači gde će biti sve obrađeno, spakovano, pripremljeno za dalju prodaju i samim tim će se omogućiti pčelarima da kroz taj vid zadrugarstva postave svoje uslove, da znaju tačno šta, kada, koliko, koja je cena, da ostvare najbolji otkup... U nekoj drugoj fazi postojaće i neke mogućnosti, baš iz tog samog zadrugarstva gde će pčelari moći sebi da nabave kvalitetnu opremu, sertifikovanu opremu, matice i mnoge druge stvari", kaže Nenad Savković, predsednik opštine Rača.

Kapacitet pogona je u okviru prosečne proizvodnje meda u Srbiji i može da primi preko 3 600 tona meda.

U inostranstvu je najviše tražen bagremov med, pa se očekuje i veća proizvodnja za tržište van naše zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik