BiH dobila dozvolu za 4G mrežu

Bez autora
Apr 08 2019

Telekom operateri u BiH dobili su danas licencu koja će omogućiti da puste u promet 4G mrežu. Građani većih gradova u BiH će od 8. maja moći da koriste 4G mrežu, s tim što će Eronet i BH Telekom sutra na Sajmu privrede u Mostaru pustiti u probni rad taj sistem. Obaveza telekom operatera je da u narednih pet mjeseci pokriju 60 odsto teritorije 4G mrežom, a u narednih pet godina više od 90 odsto naseljenih mjesta. Dozvole je svečano uručio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić. On je rekao da će građani imati najmanje sedam ili osam puta veću brzinu prijema i slanja svih sadržaja. Prvi grad koji će moći koristiti 4G plus mrežu biće Sarajevo, nakon toga Mostar i ostali gradovi, rekao je Zvizdić

BiH dobila dozvolu za 4G mrežuTelekom operateri u BiH dobili su danas licencu koja će omogućiti da puste u promet 4G mrežu.

Građani većih gradova u BiH će od 8. maja moći da koriste 4G mrežu, s tim što će Eronet i BH Telekom sutra na Sajmu privrede u Mostaru pustiti u probni rad taj sistem.

Obaveza telekom operatera je da u narednih pet mjeseci pokriju 60 odsto teritorije 4G mrežom, a u narednih pet godina više od 90 odsto naseljenih mjesta.

Dozvole je svečano uručio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

On je rekao da će građani imati najmanje sedam ili osam puta veću brzinu prijema i slanja svih sadržaja.

“Prvi grad koji će moći koristiti 4G plus mrežu biće Sarajevo, nakon toga Mostar i ostali gradovi”, rekoa je Zvizdić

Poručio je da su u proteklom periodu vrlo naporno radili u interesu građana BiH.

“Danas finaliziramo jedan bitan korak za sve garađane BiH i na taj način postajemo dio informatičke revolucije četvrte generacije u našem regionu i EU. Istina je da su neki procesi u BiH išli nekada i sporije, ne zato što nismo imali volju, želju, namjeru, već što smo vrlo često nailazili na potpuno paradoksalne administrativne prepreke, blokade i opstrukcije”, poručio je Zvizdić.

On se zahvalio Regulatornoj agenciji za komunikacije, telekom operaterima i Ministarstvu komunikacija BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik