U 2018. manje prijava za uginuće i trovanje pčela

Bez autora
Apr 09 2019

Zahvaljujući dobroj saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predstavnika Saveza pčelarskih organizacija Srbije u protekloj godini bilo je malo prijava u vezi sa uginućem pčela, rekao je načelnik fitosanitarne inspekcije, Nenad Milojević. Mart je proglašen je kao mesec zaštite pčela i u toku ovog meseca održana su tri okrugla stola, u Beogradu, Novom Sadu i Čačku na kom su učestvovali predstavnici pčelerskih udruženja, ali i voćari i ratari. Poruka sa ovih skupova je bila za sve voćare i ratare da pravilno koriste sredstava za zaštitu bilja kako bi se na taj način sprečilo uginuće pčela i kako bi interes bio obostran, rekao je Milojević. Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za zaštitu bilja dogovorilo je sa predstavnicima SPOS-a kontrolu useva suncokreta i uljane repice.

U 2018. manje prijava za uginuće i trovanje pčelaZahvaljujući dobroj saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predstavnika Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) u protekloj godini bilo je malo prijava u vezi sa uginućem pčela, rekao je načelnik fitosanitarne inspekcije, Nenad Milojević.

Mart je proglašen je kao mesec zaštite pčela i u toku ovog meseca održana su tri okrugla stola, u Beogradu, Novom Sadu i Čačku na kom su učestvovali predstavnici pčelerskih udruženja, ali i voćari i ratari.

"Poruka sa ovih skupova je bila za sve voćare i ratare da pravilno koriste sredstava za zaštitu bilja kako bi se na taj način sprečilo uginuće pčela i kako bi interes bio obostran", rekao je Milojević.

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za zaštitu bilja dogovorilo je sa predstavnicima SPOS-a kontrolu useva suncokreta i uljane repice.

"Radićemo uzorkovanje na terenu kako bi se proverilo da li je seme koje je bilo korišćeno pravilno tretirano i da li ima štetnih materija, kako se ne bi ponovila 2015. godina kada smo imali veliko uginuće pčela", kaže Milojević.

Veterinarska inspekcija u saradnji sa sanitarnom inspekcijom brzo i efikasno reaguje na svaku prijavu uginuća pčela, ističe načelnik veterinarske inspekcije Zoran Ivanović.

"Moramo da apelujemo i na pčelare da svoje košnice u ovom periodu godine adekvatno smeste na parcele uz obaveštavanje vlasnicima parcela da se košnice tu nalaze. To je još jedan od načina da se spreči eventualna šteta", dodaje Ivanović.

Kao glavni problem trovanja i uginuća pčela jeste nepravilno korišćenje sredstava za zaštitu bilja i zaprašivanje komaraca i krpelja iz vazduha, ističe predsednik odbor za zaštitu pčela, Miloš Bogdanović.

"Počela je aktivna poljoprivredna sezona, pa se nalazimo u povećanom riziku od uginjavanja pčela, čim krene upotreba pesticida, rizik po pčele je povećan", dodaje Bogdanović.

Pčela je indikator zdrave životne sredine, ali je i ekonomski indikator, objašnjava koordinator stručne službe Pčelarskih saveza Srbije, Radivoje Ranković.

"Trenutna situacija je takva da za petinu godišnje opadne proizvodnja meda. U 2015. godini proizvedeno je 12 hiljada tona meda, dok je u 2017. proizvedeno sedam hiljada tona", dodaje Ranković i dodaje da je uzrok tome neodgovorna i neadekvatna upotreba pesticida i zaprašivanje komaraca i krpelja iz vazduha.

Učesnici konferencije su apelovali, da kako trenutno voće je već uveliko u cvatu, da voćari a ne tretiraju biljke sredstvima koje su opasne po pčele, ili ako ih tretiraju sredstvima koja nisu opasna za pčele to rade rano ujutru ili kasno uveče kada pčele nisu aktivne.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik