Država dotira zapošljavanje 1.130 pripravnika kod privatnih poslodavaca

Bez autora
Apr 10 2019

Budžet Nacionalne službe za zapošljavanje, težak oko četiri milijarde dinara, za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja, ove godine veći je za oko 350 miliona dinara, jer je u 2019. država uvela novi program za pripravnike, kao podršku zapošljavanju nove radne snage.Ideja je da se ublaži odlazak radne snage iz zemlje i zadrže obrazovani da bi odmah nakon završetka školovanja mogli da počnu da rade. Namenjen je nezaposlenima sa visokim, ali i srednjim obrazovanjem, a kako saznajemo u NSZ-u, u njega će biti uključeno ukupno 1.130 građana sa evidencije ove službe. Program će biti moguće realizovati samo kod poslodavca koji pripada privatnom sektoru i redovno izmiruje svoje poreske obaveze.

Država dotira zapošljavanje 1.130 pripravnika kod privatnih poslodavacaBudžet Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), težak oko četiri milijarde dinara, za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja, ove godine veći je za oko 350 miliona dinara, jer je u 2019. država uvela novi program za pripravnike, kao podršku zapošljavanju nove radne snage.

Ideja je da se ublaži odlazak radne snage iz zemlje i zadrže obrazovani da bi odmah nakon završetka školovanja mogli da počnu da rade. Namenjen je nezaposlenima sa visokim, ali i srednjim obrazovanjem, a kako saznajemo u NSZ-u, u njega će biti uključeno ukupno 1.130 građana sa evidencije ove službe.

Program će biti moguće realizovati samo kod poslodavca koji pripada privatnom sektoru i redovno izmiruje svoje poreske obaveze.

– Podrazumeva obavezu zapošljavanja pripravnika i uplatu poreza i doprinosa za njihov rad kod poslodavca, za razliku od programa stručne prakse, koji se sprovodi bez zasnivanja radnog odnosa. Kroz program za mlade nezaposlene sa visokim obrazovanjem pripravnici će biti stručno osposobljeni za samostalan rad u zanimanju koje su stekli kroz najmanje visoko četvorogodišnje obrazovanje. Realizuje se uz zasnivanje radnog odnosa, a NSZ učestvuje u finansiranju programa do 12 meseci. Poslodavac ima obavezu da zadrži osobu u radnom odnosu najmanje šest meseci nakon isteka perioda finansiranja – navode u NSZ-u i podsećaju da program pripravnika za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem traje šest meseci kroz zasnivanje radnog odnosa na određeno vreme.

U tom slučaju poslodavac ostvaruje pravo na naknadu troškova zarade za uključenog pripravnika u trajanju od pola godine, kada ima obavezu da ga zadrži u radnom odnosu još tri meseca nakon završetka programa (ukupno devet meseci).

Postoji i opcija oko zasnivanja radnog odnosa na neodređeno vreme (na početku programa ili do isteka šestog meseca, odnosno završetka programa), kada poslodavac ostvaruje pravo na naknadu troškova zarade za pripravnika u trajanju od pola godine i ima pravo na naknadu troškova zarade za još šest meseci, odnosno u ukupnom trajanju od godinu dana. Tada poslodavac mora da zadrži pripravnika u radnom odnosu još najmanje šest meseci (ukupno 18 meseci).

U NSZ-u otkrivaju i da poslodavcu u toku realizacije programa za pripravnika sa visokim obrazovanjem refundiraju mesečnu neto zaradu od 30.000 dinara (za pun fond radnih časova) i pripadajući porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, i to u trajanju do godinu dana. Kada je reč o pripravnicima sa srednjim obrazovanjem, NSZ na mesečnom nivou refundira neto zaradu od 28.000 dinara, u trajanju od šest ili 12 meseci, u zavisnosti od vrste radnog odnosa.

U registrovanoj nezaposlenosti u martu ove godine učešće mladih do 30 godina iznosilo je 21,3 odsto, a na evidenciji NSZ tada je registrovano ukupno 568.514 nezaposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik