Posledica kupovine "Monsanta": Kompanija "Bajer" ukida 4.500 mesta u Nemačkoj

Bez autora
Apr 11 2019

Hemijski i farmaceutski gigant, kompanija "Bajer", ukinuće četiri i po hiljade radnih mesta na domaćem, nemačkom, tržištu, sopštili su danas iz te kompanije.Ovih 4.500 pozicija spada u 12.000 radnih mesta čije je ukidanje najavljeno prošle godine. Kompanija trenutno ima oko 32.100 zaposlenih u Nemačkoj. "Bajer" se bori sa posledicama tužbe o navodnom kancerogenom efektu proizvoda za uništavanje korova "raundap", koji je kompanija dobila kupovinom američkog rivala "Monsanto".

Posledica kupovine "Monsanta": Kompanija "Bajer" ukida 4.500 mesta u NemačkojHemijski i farmaceutski gigant, kompanija "Bajer", ukinuće četiri i po hiljade radnih mesta na domaćem, nemačkom, tržištu, sopštili su danas iz te kompanije. Ovih 4.500 pozicija spada u 12.000 radnih mesta čije je ukidanje najavljeno prošle godine, preneo je AP.

Kompanija trenutno ima oko 32.100 zaposlenih u Nemačkoj.

"Bajer" se bori sa posledicama tužbe o navodnom kancerogenom efektu proizvoda za uništavanje korova "raundap", koji je kompanija dobila kupovinom američkog rivala "Monsanto".

Ranije je federalna porota Okružnog suda SAD u San Francisku naložila Monsantu da plati više od 80 miliona dolara odštete jednom čoveku iz Kalifornije obolelom od raka, čiju je bolest, kako je utvrđeno, delimično izazvala upotreba popularnog herbicida "raundap".

Šestočlana porota je odlučila da je Monsanto odgovoran za bolest tog čoveka jer na svom prozivodu nije istakao upozorenje na opasnost od izazivanja raka, piše NJujork Tajms.

Farmaceutski gigant "Bajer", koji je prošle godine preuzeo Monsantno, ranije je saopštio da je razočaran odlukom porote.

"Ova odluka ne menja težinu gotovo četiri decenije intenzivnog naučnog rada i zaključaka regulatora širom sveta koji idu u prilog bezbednosti naših herbicida baziranih na glifosatu, i koji potvrduju da oni nisu kancerogeni", navodi se u saopštenju Bajera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik