Očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje više od 1,7 milijardi KM

Bez autora
Apr 14 2019

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi Srpske u ovoj godini prema kojoj se ukupna očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje procjenjuje na 1.712.490.177 KM, ili za pet odsto više u odnosu na ostvarenu vrijednost u prethodnoj godini. Procijenjeni udio animalne proizvodnje u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji je oko 48,42 odsto, a biljne oko 51,58 odsto. Ovakva predviđanja zasnovana su na rastu obima i vrijednosti proizvodnje u ratarstvu i to prije svega u proizvodnji industrijskog bilja i predviđanju nešto umjerenijih cijena poljoprivrednih proizvoda u odnosu na sušnu 2017. godinu, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje više od 1,7 milijardi KMVlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi Srpske u ovoj godini prema kojoj se ukupna očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje procjenjuje na 1.712.490.177 KM, ili za pet odsto više u odnosu na ostvarenu vrijednost u prethodnoj godini.

Procijenjeni udio animalne proizvodnje u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji je oko 48,42 odsto, a biljne oko 51,58 odsto.

Ovakva predviđanja zasnovana su na rastu obima i vrijednosti proizvodnje u ratarstvu i to prije svega u proizvodnji industrijskog bilja i predviđanju nešto umjerenijih cijena poljoprivrednih proizvoda u odnosu na sušnu 2017. godinu, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

S ciljem podsticanja proizvodnje i dinamičnijeg razvoja agrarnog sektora u cjelini kao i obezbjeđenja uslova za proljetne radove u poljoprivredi, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugi nadležni organi obezbijedili su 71 miliona KM za finansiranje tekuće proizvodnje i kapitalnih investicija u poljoprivredi, kao i 30 odsto fiksnog povrata sredstava na investicije u poljoprivrednu mehanizaciju, opremu u stočarstvu, investicije u biljnoj proizvodnji i navodnjavanju, te preradi poljoprivrednih proizvoda.

Obezbijeđen je i regres za dizel-gorivo za proljećne i jesenje radove u ovoj godini u količini od 100 litara, odnosno 60 KM po hektaru obradive površine, kao i dodatna sredstva za podršku sjetvi industrijskih kultura u iznosu od 200 KM po hektaru.

U saopštenju se navodi da su obezbijeđena i dodatna sredstva za zasnivanje organske proizvodnje od 400 KM po hektaru i 400 KM po uslovnom grlu.

S ciljem podrške uvezivanju primarne proizvodnje i prehrambene industrije, kao i investiranja u proširenje proizvodnih kapaciteta, obezbijeđena su namjenska sredstva Investiciono-razvojne banke za ugovaranje, proizvodnju i otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda od 53,3 miliona KM, kreditna sredstva Partner fonda- revolving fonda Ministarstva od šest miliona KM, a iz sredstava međunarodnih projekata u poljoprivredi obezbijeđeno je 31,5 miliona KM podrške.

Vlada Srpske obezbijedila je redovnost u isplati podsticajnih sredstava, a isplaćeno je 65,7 miliona KM podsticajnih sredstava iz prošle godine ili 92,53 odsto, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaduženo je da prati realizaciju, preduzima mjere iz svoje nadležnosti i kontinuirano informiše Vladu Republike Srpske o završetku zasnivanja nove poljoprivredne proizvodnje, sa prikazom efekata preduzetih mjera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik