Srbija 47. država sveta po inovativnosti

Bez autora
Apr 14 2019

Južna Koreja najinovativnija je zemlja na svetu, dok je naša zemlja rangirana kao 47, podaci su Bloombergovog Indeksa inovacije. Prema nalazima Bloombergovog Indeksa inovacije, Južna Koreja se uspela zadržati kao najinovativnija zemlja na svetu. Slede je Nemačka, Finska, Švicarska i Izrael, piše Al Jazeera Balkans. Tri zemlje iz regije su se našle na listi top 60 ekonomija Bloombergovog indeksa. Najbolje je rangirana Slovenija na 31. mestu, zatim Hrvatska na 44. i Srbija na 49. mestu Sjedinjene Američke Države popele su se na osmo mesto, nakon prošlogodišnjeg lošijeg skora u sekciji obrazovanja i ispadanja iz prvih deset.

Srbija 47. država sveta po inovativnostiJužna Koreja najinovativnija je zemlja na svetu, dok je naša zemlja rangirana kao 47, podaci su Bloombergovog Indeksa inovacije.

Prema nalazima Bloombergovog Indeksa inovacije, Južna Koreja se uspela zadržati kao najinovativnija zemlja na svetu. Slede je Nemačka, Finska, Švicarska i Izrael, piše Al Jazeera Balkans.

Tri zemlje iz regije su se našle na listi top 60 ekonomija Bloombergovog indeksa. Najbolje je rangirana Slovenija na 31. mestu, zatim Hrvatska  na 44. i Srbija na 49. mestu

Sjedinjene Američke Države popele su se na osmo mesto, nakon prošlogodišnjeg lošijeg skora u sekciji obrazovanja i ispadanja iz prvih deset.

Bloombergov Indeks inovacije analizira desetine kategorija koristeći sedam mernih podataka:

  • Intenzitet istraživanja i razvoja
  • Proizvodnja
  • Produktivnost
  • Zastupljenost tehnoloških kompanija
  • Visoko obrazovanje
  • Zastupljenost istraživanja i istraživača
  • Razvoj patenata


U Srbiji nema većih odskakanja u pojedinim kategorijama. Ipak najbolju ocenu je dobila u kategoriji ‘zastupljenost istraživanja i istraživača’ i tu je 37. u svetu. Najslabije je rangirana u sekcijama ‘produktivnost’ i ‘razvoj patenata’, gdje je na 57. mjestu.

Visoko obrazovanje je dobilo jako dobru ocenu u Sloveniji, i tu je na visokom drugom mestu na svetu. Najslabije je rangirana u kategoriji ‘razvoj patenata’.

I u Hrvatskoj je visoko obrazovanje dobilo najbolju ocenu i u tom sektoru je 26. u svetu. Kategorija ‘razvoj patenata’ najslabije je ocenjena i tu je 59. u svetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik