Nerazvijenim opštinama 22 miliona evra kredita

Bez autora
Apr 15 2019

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i šef divizije Evropske investicione banke za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini potpisali su danas ugovor u vrednosti od 22 miliona evra, za sprovođenje projekta „Partnerstvo za program lokalnog razvoja“.Potpisivanju, koje je održano u Vladi Republike Srbije, prisustvovali su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, direktorka Uprave za javni dug Ana Tripović i tim lider za partnerstva i nove donatore u UNDP Ivan Zveržanovski.

Nerazvijenim opštinama 22 miliona evra kreditaMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i šef divizije Evropske investicione banke za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini potpisali su danas ugovor u vrednosti od 22 miliona evra, za sprovođenje projekta „Partnerstvo za program lokalnog razvoja“.

Potpisivanju, koje je održano u Vladi Republike Srbije, prisustvovali su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, direktorka Uprave za javni dug Ana Tripović i tim lider za partnerstva i nove donatore u UNDP Ivan Zveržanovski.

Ministar Siniša Mali izjavio je nakon potpisivanja ugovora, da je kreditni aranžman odobren pod veoma povoljnim uslovima.

„Kredit je odobren pod veoma povoljnim uslovima, uz mogućnost izbora fiksne ili varijabilne kamatne stope koja se određuje prilikom povlačenja svake tranše, bez plaćanja bilo kakvih dodatnih naknada banci i provizije na nepovučena sredstva“, precizirao je ministar finansija.

On je objasnio i da je ukupna vrednost projekta, 30 miliona evra, te da će preostalih osam miliona evra biti obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije, budžeta lokalnih samouprava i iz donatorskih sredstava.

Prema rečima ministra, infrastrukturni radovi koji će biti realizovani kroz ovaj projekat stvoriće bolje uslove za život svih građana.

„Projekat obuhvata rekonstrukciju opštinskih zgrada i objekata javno komunalnih preduzeća, domova kulture, izgradnju pijaca, adaptaciju i izgradnju LED rasvete, obnovu vrtića i bioskopa, i ugradnju video nadzora“, rekao je Mali, i dodao da je predviđena i obnova sportskih terena, parkova i pešačkih staza.

On je precizirao da će se Projekat sprovoditi u oko 40 opština, te da je cilj da se sve lokalne samouprave ravnomerno razvijaju i da građani Srbije, ma u kom delu zemlje da žive, imaju kvalitetne uslove života i što viši životni standard.

Ministar Branko Ružić istakao je da pre godinu i po dana započeti razgovori sa EIB, uz podršku Misije UNDP u Srbiji, kako bi se sagledale mogućnosti podrške konkretnim projektima na lokalu.

„Obezbedili smo 30 miliona evra za njih koji će biti utrošeni u periodu od četiri godine“, rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, imajući u vidu još uvek velike razlike između opština i gradova i neujedačenost prakse opštinskog rada, odlučeno je da će najveću podršku kroz Program dobiti opštine iz treće i četvrte grupe razvijenosti, a posebno one koje su se suočavale sa migrantskom krizom, poplavama ili nekim drugim prirodnim katastrofama.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je potpisivanje ugovora važan trenutak kada EU pokazuje da zajedničkim naporima, zajedno sa Vladom Srbije, pokreće razvoj opština.

"Od 2000. godine, EU sarađuje sa vlastima u Srbiji na ispunjavanju zahteva lokalnih zajednica, radimo za građane, za firme, za celu zajednicu. Mi smo do danas realizovali čitav niz projekata, neke iz IPA fondova što su nepovratna sredstva, neke iz kredita i zajmova kakav smo potpisali danas", naglasio je Fabrici.

Šef divizije EIB za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini izjavio je da EIB želi da podrži Srbiju u procesu pridruživanja EU.

On je naglasio da je ovo prvi projekat u Srbiji na kom EIB učestvuje sa 75 odsto sredstava ukupne vrednosti, pošto je uglavnom to učešće do sada bilo 50 odsto.

Realizacija Projekta, čija je pripremna faza započela u 2018. godini, biće sprovedena do kraja 2022. i obuhvata, između ostalog, rekonstrukciju opštinskih zgrada, izgradnju zelenih pijaca, kompletno renoviranje (adaptaciju) i izgradnju LED rasvete, obnovu vrtića i bioskopa, i izgradnju video nadzora u oko 40 opština koje su u prethodnom periodu pogođene poplavama, migrantskom krizom, imaju nizak indeks razvijenosti i koje su postigle dobre učinke tokom reforme javne uprave.

Ukupna vrednost projekta je 30 miliona evra, a od tog iznosa, 22 miliona evra (75% vrednosti programa) obuhvaćeno je navedenim kreditom, dok se preostalih osam miliona evra (25%) obezbeđuje iz budžeta Republike Srbije i budžeta lokalnih samouprava, kao i donatorskih sredstava i sredstava UNDP.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik