Monteput za struju na autoputu podiže kredit kod IRF-a

Bez autora
Apr 16 2019

Za investiciju napajanja električnom energijom prioritetne dionice auto-puta Monteput će se zadužiti kod Investiciono-razvojnog fonda, koji će sredstva za ovaj kredit obezbijediti od Evropske investicione banke, saopštio je izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević. U završnoj fazi su pregovori sa EIB-om preko IRF-a, a tako će se uštedjeti znatna sredstva, jer se radi o kreditima sa značajno nižim kamatnim stopama nego kod komercijalnih banaka, kazao je Mujević. Za ovu namjenu Monteput će pozajmiti 31,6 miliona eura, na što je saglasnost dala Vlada. U decembru prošle godine Ministarstvo saobraćaja tražilo je građevinsku dozvolu za izgradnju priključnih dalekovoda i trafostanica za prioritetnu dionicu auto-puta.

Monteput za struju na autoputu podiže kredit kod IRF-aZa investiciju napajanja električnom energijom prioritetne dionice auto-puta Monteput će se zadužiti kod Investiciono-razvojnog fonda, koji će sredstva za ovaj kredit obezbijediti od Evropske investicione banke, saopštio je izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević.

“U završnoj fazi su pregovori sa EIB-om preko IRF-a, a tako će se uštedjeti znatna sredstva, jer se radi o kreditima sa značajno nižim kamatnim stopama nego kod komercijalnih banaka”, kazao je Mujević Pobjedi.

Za ovu namjenu Monteput će pozajmiti 31,6 miliona eura, na što je saglasnost dala Vlada.

U decembru prošle godine Ministarstvo saobraćaja tražilo je građevinsku dozvolu za izgradnju priključnih dalekovoda i trafostanica za prioritetnu dionicu auto-puta. Vlada je u februaru, nakon razgovora sa predstavnicima CRBC, odlučila da tu investiciju realizuje preko državnog preduzeća Monteput.

Mujević očekuje do kraja aprila potpisivanje ugovora sa IRF-om.

“Time bi se stekli svi uslovi za raspisivanje tendera za izbor najpovoljnijeg izvođača. S obzirom na složenost postupka koji je definisan Zakonom o javnim nabavkama, očekujemo da izvođač bude uveden u posao najkasnije do početka avgusta”, rekao je Mujević i dodao da je rok za završetak ovih radova 12 mjeseci.

Kazao je da se trenutno usaglašava ugovor između Monteputa i CEDIS-a i CGES-a, kao krajnjih korisnika te infrastrukture za snabdijevanje auto-puta i naselja koja mu gravitiraju.

“Znatno će se poboljšati napajanje dijela Podgorice, seoskih naselja duž trase auto-puta prema Mateševu i ski-centara u Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju i dalje prema sjeveru”, izjavio je Mujević.

Dodaje da nije u potpunosti zadovoljan dinamikom izgradnje auto-puta, jer je jasno da će doći do kašnjenja.

“Jednim dijelom kašnjenje je izazvano nesnalaženjem izvođača radova u samom početku, u fazi izrade projektne dokumentacije, što je uslovilo i kašnjenje u kompletiranju glavnih projekata, kao i ostalih procedura koje su prethodile početku radova, kao što su izdavanje građevinskih dozvola i formiranja gradilišta”, kazao je Mujević i dodao da se ovih dana očekuje potpisivanje aneksa ugovora resornog ministarstva i CRBC o naknadnim radovima, kao što su pristupna petlja Smokovac i vodosnabdijevanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik