Otvaranje tržišta diže cijenu struje

Bez autora
Apr 18 2019

BiH nije ispunila davno preuzete obaveze koje se tiču reforme energetskog sektora, ali nadležni očekuju da će zakoni o električnoj energiji i gasu do kraja godine dobiti zeleno svjetlo od svih nivoa vlasti. Aktuelno stanje u energetskom sektoru bila je jedna od tema drugog dana Energetskog samita, koji se održava u Neumu. Načelnik Odjeljenja za elektroenergetiku u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Janković ocijenio je da je u BiH došlo do skromnog pomaka, kada je riječ o otvaranju tržišta električne energije, te dodao da je sa samita upućena i politička poruka da postoji spremnost da u razumnom roku zakoni u ovoj oblasti budu usvojeni da bi BiH ispunila obećano.

Otvaranje tržišta diže cijenu strujeBiH nije ispunila davno preuzete obaveze koje se tiču reforme energetskog sektora, ali nadležni očekuju da će zakoni o električnoj energiji i gasu do kraja godine dobiti zeleno svjetlo od svih nivoa vlasti.

Aktuelno stanje u energetskom sektoru bila je jedna od tema drugog dana Energetskog samita, koji se održava u Neumu.

Načelnik Odjeljenja za elektroenergetiku u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Janković ocijenio je da je u BiH došlo do skromnog pomaka, kada je riječ o otvaranju tržišta električne energije, te dodao da je sa samita upućena i politička poruka da postoji spremnost da u razumnom roku zakoni u ovoj oblasti budu usvojeni da bi BiH ispunila obećano.

On je istakao da otvaranje tržišta ne mora nužno da znači i povećanje cijene električne energije, ali da tržište električne energije u BiH nije zaživjelo.

- Ako bi u potpunosti prešli na otvoreno tržište za Srpsku bi to skoro sigurno značilo znatno povećanje cijena, što je za svaku Vladu nepopularno. Vlada može kroz neke subvencije pokušati da spriječi tarifne udare na socijalno ugrožene kategorije potrošača, ali tržište je nedovoljno ispitana oblast, za koju se smatra da na kraju treba da dovede do bolje sigurnosti snabdijevanja i nižih cijena - kazao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik