U akciji suzbijanja sive ekonomije utvrđeno 36 nepravilnosti u poslovanju

Bez autora
Apr 18 2019

U akciji suzbijanja sive ekonomije i nelojalne konkurencije Inspektorat i Poreska uprava Republike Srpske u proteklih deset dana izvršili su 72 zajedničke kontrole, a u 36 slučajeva utvrdili nepravilnosti.Naglasak u kontrolama bio je na fizičkim licima koja su oglašavala i obavljala različite uslužne djelatnosti kao što su proizvodnja i prodaja betonske galanterije, namještaja, održavanje i popravka motornih vozila, tapetarske i autolimarske usluge, saopšteno je iz Inspektorata.

U akciji suzbijanja sive ekonomije utvrđeno 36 nepravilnosti u poslovanjuU akciji suzbijanja sive ekonomije i nelojalne konkurencije Inspektorat i Poreska uprava Republike Srpske u proteklih deset dana izvršili su 72 zajedničke kontrole, a u 36 slučajeva utvrdili nepravilnosti.

Naglasak u kontrolama bio je na fizičkim licima koja su oglašavala i obavljala različite uslužne djelatnosti kao što su proizvodnja i prodaja betonske galanterije, namještaja, održavanje i popravka motornih vozila, tapetarske i autolimarske usluge, saopšteno je iz Inspektorata.

Republička tržišna inspekcija je u 25 slučajeva utvrdila da kontrolisana lica nisu bila registrovana za poslove koje su obavljala i izdato je 25 rješenja o zabrani vršenja djelatnosti.

Za 19 lica koja su podnijela zahtjev za registraciju, mjera zabrane trajaće do pribavljanja rješenja nadležnog organa kojim se odobrava obavljanje djelatnosti.

Za šest lica koja ne žele da se registruju izrečena je mjera zabrane i novčana kazna.

Kod jednog registrovanog subjekta zatečen je višak robe u odnosu na stanje evidentirano u poslovnim knjigama, pa je i u ovom slučaju izdat prekršajni nalog.

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su izrekli su šest mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti na period od 15 dana, zbog neizdavanja fiskalnih računa i pet zatečenih neprijavljenih radnika, te izrekli novčane kazne.

Iz Inspektorata napominju da cilj nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire.

"Apelujemo da fizička lica koja pružaju ovakve vrste usluga ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno pokrenu proceduru registracije. Inspektori će preduzimati sve zakonom predviđene mjere kako bi suzbili neregistrovano obavljanje djelatnosti, koje predstavlja nelojalnu konkurenciju subjektima koji legalno rade i izmiruju obaveze prema radnicima i državi", poručuju iz Inspektorata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik