Stranci će se lakše zapošljavati u Srbiji

Bez autora
Apr 18 2019

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević izjavio je da će izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca doprineti efikasnijem postupanju nadležnih organa po ovom pitanju, povoljnijem poslovnom okruženju i privlačenju stranih investicija. Đorđević je, obrazlažući u Skupštini Srbije Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, poručio da će usvajanjem tog dokumenta biti pojednostavljeno njihovo zapošljavanje, što će i stranim investitorima olakšati ulaganje u našu zemlju. Prema njegovim rečima, pomenuti zakonski predlog predstavlja pravi signal za to da je Srbija zemlja ubrzanog razvoja i da postoji zainteresovanost stranaca da rade u njoj, kao i investitora da ulažu.

Uskoro jednostavnije zapošljavanje stranaca u SrbijiMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da će izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca doprineti efikasnijem postupanju nadležnih organa po ovom pitanju, povoljnijem poslovnom okruženju i privlačenju stranih investicija.

Đorđević je, obrazlažući u Skupštini Srbije Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, poručio da će usvajanjem tog dokumenta biti pojednostavljeno njihovo zapošljavanje, što će i stranim investitorima olakšati ulaganje u našu zemlju.

Prema njegovim rečima, pomenuti zakonski predlog predstavlja pravi signal za to da je Srbija zemlja ubrzanog razvoja i da postoji zainteresovanost stranaca da rade u njoj, kao i investitora da ulažu.

On je podsetio na to da je Zakon o zapošljavanju stranaca usvojen 2014. godine i da je od tada do danas Nacinalna služba za zapošljavanje (NSZ) strancima izdala približno 33.160 novih i produženih dozvola za rad.

Ministar je naveo da su prošle i pretprošle godine otvorena određena pitanja oko tog zakona u cilju pojednostavljenja procedura, izdavanja dozvole za rad i lakše primene propisa u praksi.

Ovaj predlog zakona, kako je objasnio, prate istovremeno i izmene i dopune Zakona o strancima, kojima se pojednostavljuje postupak dobijanja odobrenja za privremeni boravak i preciziraju odredbe koje uređuju pribavljanje viza za duži boravak.

Na primer, dok je stranac u postupku pribavljanja vize za duži boravak po osnovu zapošljavanja i dok je još u inostranstvu, poslodavac može preduzeti aktivnosti pred NSZ u cilju izdavanja radne dozvole, napomenuo je ministar.

Predviđeno je, kako je dodao, objedinjeno postupanje NSZ prilikom produženja radne dozvole za upućena lica i radne dozvole za kretanje u okviru privrednog društva, kao i mogućnost izdavanja radne dozvole strancu kojem je odobrena viza za duži boravak po osnovu zapošljavanja.

Prema njegovim rečima, objedinjeno postupanje podrazumeva da se teret pribavljanja dokumentacije i drugo što je potrebno prebacuje na NSZ, čime je poslodavcu znatno olakšan postupak produženja radne dozvole.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik