Ispektori nadzirali poslovanje 10.000 firmi, 3.000 bilo u prekršaju

Bez autora
Apr 18 2019

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je reforma inspekcijskog nadzora jedna od najvažnijih reformi u borbi protiv sive ekonomije.Reforma inspekcijskog nadzora važna i za stvaranje boljeg, predvidivijeg poslovnog ambijenta koji je ključan za razvoj privatnog sektora, otvaranje novih radnih mesta i veći budžet Srbije, rekao je on na 13. godišnjoj skupštini NALED-a. Govoreći o rezultatatima reformi, Ružić je rekao da je tokom prošle godine izvršeno preko 10.000 nadzora nad subjektima za koje se sumnjalo da su neregistrovani i među kojima ih je otkriveno 3.000 takvih.

Ispektori proverili poslovanje 10.000 firmi, 3.000 bilo u prekršajuMinistar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je reforma inspekcijskog nadzora jedna od najvažnijih reformi u borbi protiv sive ekonomije.

„Reforma inspekcijskog nadzora važna i za stvaranje boljeg, predvidivijeg poslovnog ambijenta koji je ključan za razvoj privatnog sektora, otvaranje novih radnih mesta i veći budžet Srbije”, rekao je on na 13. godišnjoj skupštini NALED-a.

Govoreći o rezultatatima reformi,  Ružić je rekao da je tokom prošle godine izvršeno preko 10.000 nadzora nad subjektima za koje se sumnjalo da su neregistrovani i među kojima ih je otkriveno 3.000 takvih.

„Od preko 320.000 ljudi koje su inspekcije zatekle na radu, 14.221 nije bilo prijavljeno, i od kojih je 12.839 odmah po nadzoru i registrovano“, dodao je on.

Ministar Ružić je naglasio i promenu odnosa inspektora prema privrednicima, i dodao da on više nisu bauk za privredu, već njen savetodavac.

„Inspektori danas savetuju savesne privrednike i ne odlaze više do 11 puta godišnje u različite, a slične nadzore, već to čine jednom do 2 puta“, rekao je on.

Privrednici, kako je rekao, sada znaju šta je predmet nadzora i šta sve može inspektor proveriti tom prilikom zahvaljujući uspostavljenim kontrolnim listama.

„Inspektori sada konačno imaju međusobnu komunikaciju, koordinaciju bez da uzaludno troše vreme na nešto što su kolege već proverile. Do kraja godine očekujemo da svih 43 inspekcija ubacimo u moderan sistem komunikacije zvan eInspektor“, istakao je ministar.

Naveo je da Srbija ima oko 4.000 inspektora na republičkom i lokalnom nivou.

„Kada pogledamo samo republičke inspekcije odnos je takav da imamo jednog inspektora na 3.062 stanovnika. To je  četiri puta manje nego u Evropi“, dodao je Ružić.

Najavio je da će uskoro biti predstavljen i  Plan zapošljavanja inspektora i istakao da je politika unapređenja i kadrova i opreme inspektora usvojena kao tačka Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije.

Ministar Ružić je istakao i da je važna uloga NALED-a u stvaranju konstruktivnog i održivog dijaloga između države i inspektora sa privrednicima, koji je ključan za uspešne rezultate reforme inspekcija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik