Pravnike i ekonomiste “pretvaraju” u IT stručnjake

Bez autora
Apr 21 2019

Nezaposleni sa fakultetskom diplomom, među kojima je najviše pravnika i ekonomista, do 8. maja mogu da se prijave za prekvalifikaciju i tako postanu stručnjaci za informacione tehnologije čime će dobiti novu šansu da dođu do radnog mjesta. Nova prilika za nezaposlene obezbijeđena je kroz pilot-projekat “IT prekvalifikacija” u Republici Srpskoj koji podrazumijeva intenzivnu šestomjesečnu obuku 100 visokoobrazovanih sa evidencije republičkog Zavoda za zapošljavanje. Za ovaj projekat 300.000 KM obezbijedilo je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, a 200.000 maraka Zavod za zapošljavanje.

Pravnike i ekonomiste “pretvaraju” u IT stručnjakeNezaposleni sa fakultetskom diplomom, među kojima je najviše pravnika i ekonomista, do 8. maja mogu da se prijave za prekvalifikaciju i tako postanu stručnjaci za informacione tehnologije čime će dobiti novu šansu da dođu do radnog mjesta.

Nova prilika za nezaposlene obezbijeđena je kroz pilot-projekat “IT prekvalifikacija” u Republici Srpskoj koji podrazumijeva intenzivnu šestomjesečnu obuku 100 visokoobrazovanih sa evidencije republičkog Zavoda za zapošljavanje. Za ovaj projekat 300.000 KM obezbijedilo je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, a 200.000 maraka Zavod za zapošljavanje.

Ozvaničivši početak projekta, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević naglasio je u petak da je cilj da se za 100 visokoobrazovanih suficitarnih zanimanja obezbijedi kvalitetna teoretska i praktična obuka iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine da bi se brže zaposlili.

- Jedan od primarnih ciljeva Vlade Srpske u ovom četvorogodišnjem mandatu je izgradnja ekonomije zasnovane na znanju i ovaj program je u funkciji tog cilja - istakao je Rajčević i naglasio da će nakon obuke polaznicima sertifikate izdati resorno ministarstvo i Inovacioni centar Banjaluka.

Rajčević je rekao da će nakon toga ministarstvo i Vlada RS procijeniti uspješnost ovog projekta a, ako stopa zaposlenih bude zadovoljavajuća, narednih godina biće povećana sredstva za ovaj projekat kao i broj polaznika. Istakao je i da će banjalučki Studentski centar “Nikola Tesla” obezbijediti besplatan smještaj za sve polaznike koji stanuju 60 kilometara dalje od Banjaluke.

Direktor republičkog Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić rekao je da je na evidenciji Zavoda evidentirano 4.000 lica do 30 godina starosti koja su završila fakultete.

- Prednjače pravnici i ekonomisti koji bi mogli da se prekvalifikuju i postanu konkurentniji na tržištu rada. Trenutno nema nijedan nezaposleni iz oblasti IT sektora - naveo je Vujičić i dodao da je zaključno sa martom na evidenciji Zavoda bilo 93.000 nezaposlenih.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da će polaznici u okviru obuke imati konkretne zadatke delegirane od privrede u okviru praktičnog rada.

- Osim prekvalifikacija u okviru ovog projekta imamo i drugu komponentu IT orijentacija, gdje u maju namjeravamo da uđemo u intenzivnu komunikaciju sa maturantima o značaju orijentacije u smislu odabira profesije - naveo je Gverić.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Branko Blanuša rekao je za “Glas Srpske” da analize pokazuju da će BiH u iduće tri godine trebati oko 6.000 IT stručnjaka.

- Privredni sektor vapi za IT stručnjacima i ovaj program je dobar način da se koliko-toliko ublaži taj nedostatak. Samo Republici Srpskoj nedostaje više od 1.500 IT stručnjaka - rekao je Blanuša i dodao da i ove godine na smjeru računarstvo i informatika na ETF-u svršene srednjoškolce čeka 90 mjesta, te da očekuje da će kao i do sada sva mjesta biti popunjena.

Obuka

Srđan Rajčević je rekao da će polaznicima obuke biti obezbijeđeno 260 radnih časova teoretske obuke iz programskih jezika i 140 radnih časova praktične obuke u informaciono tehnološkim kompanijama. Osim toga, dodao je polaznicima će biti obezbijeđeno i 12 radnih časova obuke za sticanje komunikacijskih vještina i upravljanja određenim softverskim projektima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik